Dostupni linkovi

Prosječna plata u BiH ne pokriva ni polovinu potrošačke korpe


Supermarket u Sarajevu, ilustrativna fotografija
Supermarket u Sarajevu, ilustrativna fotografija

Sindikalna potrošačka korpa za mjesec mart je iznosila 2.235,72 KM i za 182,36 KM je skuplja od potrošačke korpe za februar 2020. godine, navodi u svom izvještaju Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec januar 2020. iznosila je 958 KM, a pokrivenost potrošačke korpe prosječnom platom je tek 42,85 odsto.

"S obzirom da je sredinom mjeseca proglašeno stanje nesreće u Federaciji BiH i da je uvedena obavezna cjelodnevna izolacija za djecu i starije od 65 godine, te zabrana kretanja za sve građane od 20 sati do pet sati ujutro, došlo je do značajnog povećanja kupovine osnovnih prehrambenih namirnica i sredstava za održavanje higijenu, dezinfekciju, te lijekova“, kažu iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice.

Potrošačku korpu čine prehrana sa 49,8 odsto, stanovanje i komunalne usluge 15,7 odsto, higijena i održavanje zdravlja 12,2 odsto.

Zatim obrazovanje i kultura čine 2,2 odsto potrošačke korpe, odjeća i obuća 8,9 odsto, prijevoz 5,6 odsto i održavanje domaćinstva 6,7 odsto.

XS
SM
MD
LG