Dostupni linkovi

Ministrica vanjskih poslova potpisala Sporazum EU o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protivmjera


Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u četvrtak je u ime Bosne i Hercegovine potpisala Sporazum EU o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protivmjera.

Riječ je o sporazumu koji će omogućiti BiH učešće u javnim nabavkama EU medicinskih sredstava za sprječavanje širenja pandemije COVID-19.

Na ovaj način, BiH će imati mogućnost da nabavlja najsavremenija medicinska sredstva za liječenje bh.građana.

Ranije danas je Predsjedništvo BiH donijelo Odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Sporazumu o zajedničkoj javnoj nabavci medicinskih protivmjera.

Predsjedništvo Bosne i Herecgovine je, zbog stanja prirodne ili druge nesreće izazvanog pandemijom korona virusa, dalo pristanak da se Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavci medicinskih protivmjera primjenjuje privremeno do okončanja postupka ratifikacije, saopšteno je iz Predsjeništva BiH.

“Ovom odlukom se propisuju pristupanje i pristanak Bosne i Hercegovine na Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavci medicinskih protivmjera, s tim da se međunarodni ugovor privremeno primjenjuje do okončanja postupka ratifikacije”, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se još navodi da je Predsjedništvo BiH to učinilo u skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora.

XS
SM
MD
LG