Dostupni linkovi

EU predlaže produžetak zabrane putovanja do 15. maja


Znak na graničnoj kontroli na aerodromu, ilustrativna fotografija
Znak na graničnoj kontroli na aerodromu, ilustrativna fotografija

Evropska komisija (EK) zatražila je od zemalja članica da produže zabranu putovanja do 15. maja, saopšteno je iz Brisela.

“Iskustvo država članica i drugih zemalja izloženih pandemiji pokazuje da mere koje se primenjuju u borbi protiv širenja virusa zahtevaju više od 30 dana da bi bile efikasne”, stoji u saopštenju Komisije.

Evropski komesar nadležan za promociju evropskog načina života Margaritis Skinas (Margaritis Schinas) je naglasio da su države članice EU do sada uspešno sprovele neophodne mere u suzbijanju pandemije.

“Iako već možemo da vidimo ohrabrujuće prve rezultate, produženje ograničenja putovanja potrebno je kako bi se nastavilo smanjenje širenja bolesti. Ne možemo otvoriti vrata dok obezbeđujemo kuću”, izjavio je Skinas.

Restrikcija putovanja, kao i poziv na njegovo produženje, odnosi se na takozvanu zonu “EU plus”, koja obuhvata sve zemlje članice EU, članice Šengena, ali i četiri pridružene države - Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku.

U ukupnom broju, to je 30 zemalja.

Evropska komisija poziva na koordinisani pristup jer smatra da mera može biti efikasna jedino ako je budu sprovele sve države u istom periodu i na jedinstven način.

Prema podacima Evropske komisije, od početka primene ogranničenja putovanja u drugoj polovini marta, avionski putnički saobraćaj gotovo je smanjen na nulu, a preostali su samo leotvi koji su ograničeni na prevoz robe i repatrijaciju.

Sličan način putničkog saobraćaja primenjuje se i u drugim vidovima prevoza, kao što su trajekti, autobusi i železnički saobraćaj.

U saopštenju EK se ističe da će se o svakom daljem produženju ograničenja putovanja nakon 15. maja odlučivati kasnije i da će biti zasnovano na proceni epidemiološke situacije.

XS
SM
MD
LG