Dostupni linkovi

U Srbiji novih 219 obolelih, četvoro preminulih


Testiranje na korona virus, ilustrativna fotografija
Testiranje na korona virus, ilustrativna fotografija

U Srbiji je u protekla 24 časa od korona virusa obolelo 219 osoba, a preminule su četiri, saopštila je danas na redovnoj konferenciji za štampu zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević.

Ukupan broj zaraženih u Srbiji je 2.666, dok je 65 osoba preminulo.

U protekla 24 časa testirano je 1.135 osoba, a ukupan broj testiranih u Srbiji je 10.761.

Kisić Tepavčević je saopštila i da je hospitalizovano ukupno 1.726 pacijenata, od kojih se 112 nalazi na respiratoru.

Izjavila je i da su sve četiri osobe koje su preminule u protekla 24 časa muškog pola.

"U ovom momentu procenat smrtnosti 2.43 odsto, prosečna starost preminulih je 64,6 godina. Od 65 preminulih, 48 muškarci, a 17 žene", rekla je Kisić Tepavčević.

Kada je reč o broju obolelih koji su smešteni u bolnice, Kisić Tepavčević je iznela podatke da se u Infektivnoj klinici u Beogradu nalazi 38 pacijenata, od kojih je 9 na respiratoru. Na Infektivnoj klinici u Nišu smešteno je 16 pacijenata. U Kliiničkom centru (KC) Vojvodine od 125 pacijenata 7 je na respiratoru, a u KC u Kragujevcu od 57 pacijenata 10 je na respiratoru. Na Klinici za pulmologiju u Nišu je 33 pacijenta, a u KC Niš je još 23 pacijenta, od kojih je 12 na respiratoru.

U Kliničko-bolničkom centru (KBC) "Dragiša Mišović" u Beogradu smešteno je 259 pacijenata, a 37 je na respiratoru, na Klinici za pulmologiju u Beogradu je 76 pacijenata od kojih je 6 na mehaničkoj ventilaciji.U KBC "Zvezdara" je 361 pacijent, a 11 je na respiratoru.KBC "Zemun" ima 335 obolelih od covid 19, a 20 njih je na respiratoru.

Kada je reč o obolelima sa lakšom kliničkom slikom, 1124 pacijenata je smešteno na Beogradskom sajmu, u niškoj hali "Čair" je 171 pacijent, u Hali 1 Novosadskog sajma je 48 pacijenata, a u Vojno-medicinskom centru "Karaburma" je 60 pacijenata.

Kon: Epidemija na maksimumu

Član Kriznog štaba za suzbijanje bolesti COVID1-19 Predrag Kon rekao je da je u Srbiji sada epidemija na maksimumu koji će "trajati još nekih 8 do 10 dana", te da se nakon šeste nedelje epidemije može očekivati opadanje broja zaraženih, ali da je potrebno da se sačeka

"Mene ako pita neko, ja sam za potpunu zabranu kontakata, ali to ne može da se sprovede. Nema ni govora o razmišljanju da se ukidaju mere, to je tek u budućnosti", rekao je Kon.

On je potvrdio i da će Vlada Srbije produžiti zabranu kretanja od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 časova, i dodao da se još ne razmišlja o dodatnim merama koje bi mogle biti uvedene tokom uskršnjih praznika.

Kon je istakao da i dalje postoji problem u brzini izdavanja rezultata testova koji je "administrativno-logističke" prirode.

"Ne radi se ni o testovima, ni o kadru, nego da nemamo odgovarajuće kapacitete onih koji su spremni da ubacuju podatke, jer je problem što to traži određeno medicinsko obrazovanje, ne mogu to da rade oni koji to inače nisu radili, jer i najmanja greška može da nam zakomplikuje", rekao je Kon.

Dodao je i da ima "problema i zastoja", odnosno da se javlja otpor među pojedinim zaposlenima ukoliko treba da pređu na "rad u infektivnim uslovima u kojima do sada nisu radili", kao i da su infektolozi "deficitaran kadar".

Kada je reč o povećanju kapaciteta, Kon je najavio da će biti još dodatnih kapaciteta za smeštaj onih koji su pozitivni, a sa lakšom kliničkom slikom.

Doktorka Kisić Tepavčević istakla je da se ulažu svi napori da se "odlože kontakti među stanovništvom i da se postepeno navikavamo na virus".

"Mi gradimo kolektivni imunutet, moramo učiniti postepeno vraćanje u normalne životne tokove u uslovima u kojima jača kolektivni imunitet, a slabi virus", rekla je Kisić Tepavčević, dodajući da podaci jesu obećavajući, ali da "nije još to tako blizu".

Ona je dodala i da Srbija ima 200 potencijalnih davalaca za pravljenje seruma sa antitelima koji bi se koristio u borbi protiv korona virusa.

"Sve je više istraživanja da to može da ima efekte. U ovom momentu imamo 200 potencijalnih davalaca. Istina je da ako se ova bolest bude javila na jesen neće biti vakcine i da će serum biti jedan način borbe", rekla je Kisić Tepavčević.

Broj zaraženih zdravstvenih radnika u regionu Zapadnog Balkana, 8. april 2020.
Broj zaraženih zdravstvenih radnika u regionu Zapadnog Balkana, 8. april 2020.

XS
SM
MD
LG