Dostupni linkovi

Zatraženo produženje pritvora policajcu koji je nezakonito pustio putnike u BiH


Granična policija BiH, ilustrativna fotografija
Granična policija BiH, ilustrativna fotografija

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je Sudu Bosne i Hercegovine da se osumnjičenom graničnom policajcu Raji Kikiću (57) iz Brezika produži pritvor.

"Produženje pritvora je predloženo, jer je osumnjičeni svojim postupkom ozbiljno ugrozio zdravlje građana Bosne i Hercegovine puštajući tri osobe koje dolaze iz Austrije, kao jedne od zemalja s intenzivnom transmisijom korona virusa, bez upućivanja na bilo kakav sanitarni ili zdravstveni pregled i bez važećih putnih isprava", stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni je pod istragom jer je tražio i dobio dar kako bi, suprotno zakonskim odredbama i mimo predviđenih zdravstvenih i sanitarnih procedura, na graničnom prijelazu Brčko, pustio u BiH troje putnika koji su došli iz Hrvatske, a prethodno su bili i u drugim zemljama.

"Obzirom da se radilo o mlađim osobama s intenzivnim društvenim kontaktima i kretanjem, navedenim postupkom osumnjičeni je prouzrokovao veliku opasnost po zdravlje i živote građana BiH“, navedeno je u saopštenju.

Pritvor za osumnjičenog predložen je zbog toga što je njegov postupak prouzrokovao uznemirenje i strah javnosti i građana zbog mogućih posljedica počinjenog krivičnog djela.

XS
SM
MD
LG