Dostupni linkovi

Pilav: U naredne dvije sedmice očekujemo povećanje broja zaraženih


Univerzitestka klinika u Mostaru
Univerzitestka klinika u Mostaru

U Hercegovačko-neretvanski kantonu zabilježeno 14 novih slučajeva korona virusa, a Krizni štab Kantona Sarajevo najavio da ide s novim mjerama.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, na korona virus je testirano 163 uzorka, od čega je pozitivnih ukupno četranest.

Pet osoba je iz Mostara, jedna iz Jablanice i osam iz Čitluka, saopšteno je u srijedu iz Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

"U bolnici su trenutno se na liječenju 25 bolesnika. Od toga je šest bolesnika na respiratoru i izrazito su teškoga kliničkog stanja. Jedanaest bolesnika je na potpornoj terapiji kisika, dok su ostali bolesnici su stabilno, bez pogoršanja", navedeno je u saopštenju.

Na današnjoj, redovnoj koordinaciji Vlade i Kantonalnog štaba civilne zaštite HNK zatraženo je da Štab i MUP ovog kantona razmotre mogućnosti uvođenja ograničenja kretanja između opština i gradova u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Pilav: Vrhunac očekujemo za 14 dana

Epidemiologinja i predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo (KS) Aida Pilav rekla je srijedu na konferenciji za novinare da Krizni štab radi analizu podataka i da očekuje porast broja zaraženih u narednom periodu i da je važno da zdravstveni radnici ostanu zdravi.

"Mi očekujemo da će u narednih 14 dana, u drugom inkubacionom periodu, doći do povećanja broja zaraženih. Za april ove godine ići ćemo s novim mjerama i strategijama i danas Krizni štab ima sjednicu i dat ćemo prijedlog, po onome što smo čuli od kolega iz drugih kantona u FBiH. Trend porasta epidemije je u jednoj uzlaznoj liniji u BiH. BiH ima puno bolje rezultate nego je to slučaj u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj", navela je Pilav.

Predsjednica Kriznog štaba KS rekla je da su u posljednja 24 sata testirana 86 pacijenta, pet je novozaraženih i rađena su dva retestiranja.

"Brojevi su takvi kavi jesu i nama omogućavaju da upravljamo epidemijom. Najveći broj potvrđenih slučajeva korona virusa je u starosnoj dobi od 51 do 60 godina, 30 odsto laboratorijski potvrđenih slučajeva je iz te starosne skupine. Slijedi starosna skupina od 21 do 35 godina. Vrlo je značajno pratiti starosnu skupinu preko 60 godina da ne bi došlo do nekih komplikacija", navela je Pilav.

Ona je istakla da je od 30. januara do 7. aprila u KS testirana 784 uzorka, od čega je 57 pozitivnih.

"Ono čime smo zadovoljni jeste broj zaraženih u skupini od 61 do 70 i od 71 do 80 godina, koji iznosi oko četiri odsto”, kazala je Pilav.

Dodal je i da je zarežno nešto više žena nego muškaraca i taj je taj odnos 52 prema 48 odsto.

Jedan novi slučaj u Unsko-sanskom kantonu

Ministrica zdravstva Unsko-sasnkog kantona Nermina Ćemalović potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su na testiranje u Sarajevo poslata 42 uzorka.

Prema njenim rečima, do sada je obrađeno pola i kod jedne osobe iz Bihaća je potvršeno prisustvo korona virusa.

XS
SM
MD
LG