Dostupni linkovi

Američki 3D štampači na Kosovu prave zaštitne maske za zdravstvene radnike


Američki kutak u Prištini korisit 3D štampače za proizvodnju zaštitnih maski za zdravstvene radnike na Kosovu

Sva tri američka kutka na Kosovu, koji služe izgradnji razumevanja između naroda SAD i Kosova, koriste tehnologiju 3D štampanja za prozivdonju zaštitnik maski za lokalne zdravstvene centre, saopštila je američka ambasada u Prištini.

"Prva serija visokokvalitetnih, praktičnih štitnika je uspešno proizvedena i to zahvaljujući podršci profesora Prištinskog univerziteta iz oblasti tehničkih nauka Šabana Buze", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je pedeset štitnika donirano Glavnom centru porodične medicine i Urgentnom centru u Prizrenu, ali i privatnim lekarima, stomatolozima i laboratorijskim tehničarima.

Američki kutak u Prizrenu će izraditi 100 štitnika za lice i donirati ih lokalnim zdravstvenim centrima u koordinaciji sa opštinskom upravom za zdravlje.

Američki kutak u Prištini pozajmio je svoj 3D štampač i zalihe centru BONEVET u Prištini, u kom mladi rade na različitim projektima.

"Radeći sa svojim partnerima, volonterima i zajednicom, BONEVET je povećao proizvodnju štitnika kako bi pokrio potrebe bolnica i medicinskih centara, policije i drugih javnih službi širom Kosova", stoji u saopštenju.

Američka vlada je do sada Kosovu donirala oko 1.1 milion dolara pomoći u borbi protiv korona virusa.

XS
SM
MD
LG