Dostupni linkovi

Humanitarna pomoć iz Turske stigla u region


Turska pomoć u borbi protiv korona virusa stigla u Srbiju
Turska pomoć u borbi protiv korona virusa stigla u Srbiju

Turska je poslala avion sa humanitarnom pomoći u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i na Kosovo.

Beograd prva stanica

U Srbiju je stigla pomoć koju je Turska uputila u vidu opreme za sprečavanje posledica pandemije korona virusa.

Turski vojni avion sa opremom su na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” dočekali ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i ambasador Turske u Beogradu Tandžu Bilgič, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Donacija iz Turske sadrži različita medicinska sredstva, uključujući 100.000 zaštitnih maski, 2.000 zaštitnih odela, 1.500 testova za Covid-19.

Na paketima pomoći simbolično je ispisana poruka, "mnogo nade je iza beznađa, mnogo sunca iza tame".

Ministar Vulin je u ime predsednika Srbije zahvalio turskom predsedniku Redžepu Taipu Erdoganu na "velikodušnoj pomoći koja je stigla u pravo vreme."

"U ovim trenucima ne samo da se poznaju prijatelji, ne samo da se vide koje zemlje Srbiju doživljavaju kao prijateljske, već se prepoznaje i budućnost. U ovakvim vremenima, u najtežim vremenima, mi gradimo politiku za budućnost", rekao je Vulin i dodao da će Srbija "umeti da pamti ko joj je pomogao i ko je bio uz nju“ i da svoju buduću politiku usmerava u skladu sa tim.

Ambasador Republike Turske u Beogradu Tandžu Bilgič izrazio je saučešće zbog građana Srbije koji su u ovom teškom periodu izgubili živote.

"Želim da građani prijateljske zemlje Srbije iz ove katastrofe izađu sa najmanjom mogućom štetom. U turskom jeziku postoji izreka: ’Prijatelj se prepoznaje u crnim danima’. Možda ova pomoć neće da reši sve probleme Srbije, ali Turska želi da pokaže da stoji uz Srbiju u teškim trenucima kroz koje prolazi. Ostanite zdravi", rekao je ambasador Bilgič.

Bilgič je poručio i da želi da se sve zemlje što pre vrate u dane mira i blagostanja.

Pomoć i Crnoj Gori

Na podgorički aerodrom Golubovci sleteo je turski vojni avion sa donacijom u vidu medicinske zaštitne i druge opreme koju je pripremilo Ministarstvo zdravlja Turske, po nalogu predsednika Redžepa Tajipa Erdogama.

Dopremljeno je 50.000 medicinskih maski, hiljadu zaštitnih odela i hiljadu testova.

Turska je ranije donirala hiljadu testova.

Predsednik Milo Đukanović, na svom Tviter nalogu, zahvalio se turskom kolegi na donaciji.

Dolazak aviona iz Turske sa donacijom su pozdravili i iz Ministarstvu odbrane Crne Gore.

Pomoć stigla u Sarajevo

Avion vojske Republike Turske sa paketima pomoći za borbu protiv korona virusa sleteo je u sredu i na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Dočekali su ga ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i turski ambasador u BiH Haldun Koc.

Pomoć, koju je Turska poslala Bosni i Hercegovini, sastoji se od zaštitne opreme i testova za detekciju infekcije korona virusom.

Radončić je zahvalio na pomoći koja je stigla iz Turske, navodeći da će humanitarna pomoć uskoro biti raspoređena.

"Došlo je više stotina hiljada komada rukavica, maski, specijalnih maski i najmanje dve hiljade testova", rekao je novinarima Radončić.

Ambasador Koc je istakao da je ova pomoć znak solidarnosti prema narodu BiH u teškim trenucima.

"Oprema je stigla prema instrukcijama predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdoana. Uručio sam pismo predsednika koje je adresirano na predsedavajućeg Predsedništva BiH Šefika Džaferovića“, istakao je Koc.

Koc je izrazio nadu da će se situacija sa pandemijom brzo završiti.

Turska pomoć dočekana i u Prištinu

Pomoć Turske, nakon Beograda, Podgorice i Sarajeva, stigla je u popodnevnim satima i na Kosovo.

Dočeku turskog aviona na aerodromu u Prištini prisustvovali su ministar zdravlja Arben Vitia, ministar infrastrukture Ljumir Abdiđiku (Lumir Abdixhiku), ambasador Turske u Prištini Kagri Šakar i politički savetnik predsednika Kosova Ardian Arifaj.

Turski ambasador na Kosovu Sakar tom prilikom je rekao da je dostavljena pomoć u vidu zaštitnih maski, zaštitne opreme i testova za korona virus.

Ministar Vitia zahvalio se Turskoj i turskom narodu na pomoći, ukazujući da taj potez predstavlja solidarnost i prijateljstvo Turske sa Kosovom.

XS
SM
MD
LG