Dostupni linkovi

UNS: Istraga o utvrđivanju uzroka smrti Dade Vujasinović još otvorena


Radislava Dada Vujasinović
Radislava Dada Vujasinović

U sredu, 8. aprila navršava se 26 godina od smrti novinarke "Duge" Radislave Dade Vujasinović koja je pronađena mrtva u svom stanu na Novom Beogradu, a da je smrt nastupila pod nerazjašnjenim okolnostima potvrdili su nalazi domaćih forenzičara i forenzičara Instituta iz Haga.

Prema nalazima forenzičara, smrt Dade Vujasinović "mogla je da nastupi kao posledica ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja".

Predsednik Komisije za istraživanja ubistava novinara Veran Matić izjavio je u utorak, 7. aprilaza Udruženje novinara Srbije (UNS) da Komisija nema novih informacija u vezi smrti novinarke, kao i da je slučaj i dalje otvoren.

U Višem javnom tužilaštvu UNS-u je rečeno da Tužilaštvo sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije "nastavlja da preduzima radnje radi utvrđivanja postojanja krivičnog dela, izvršioca i zbog obezbeđivanja dokaza".

OEBS: Rešiti slučaj Dade Vujasinović

Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir pozvao je vlasti da pojačaju napore u rešavanju ovog slučaja kako bi se saznala puna istina.

"Danas se sećamo novinarke Dade Vujasinović koja je pronađena mrtva pre 26 godina u Srbiji. Pozivam vlasti da pojačaju svoje napore i rasvetle ovaj slučaj, koji je i dalje nerešen. Njena porodica i prijatelji zaslužuju da znaju punu istinu", naveo je Dezir u poruci na Tviteru.

Na godišnjicu smrti Dade Vujasinović oglasile su se i međunarodne novinarske organizacije Reporteri bez granica (RSF) i Međunarodni institut za štampu (IPI), i zatražile od vlasti u Srbiji da istraže njenu smrt.

"Danas se navršava 26 godina od smrti novinarke Dade Vujasinović koja je istraživala povezanost političara tokom rata i organizovanog kriminala. Reporteri bez granica pozivaju vlasti da temeljno istraže njenu smrt koja je i dalje nerešena. Nema nekažnjivosti za zločine nad novinarima!", poručila je organizacija Reporteri bez granica u poruci na Tviteru.

Međunarodni institut za štampu (IPI) je takođe na Tviteru naveo da se seća novinarke Dade Vujasinović. "Nakon godina izveštavanja sa linija fronta balkanskih ratova, vratila se u Beograd da pokriva korupciju političara i organizovanog kriminala. Njena smrt je i dalje nerešena", podseća IPI.

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u na Novom Beogradu. U zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1.30 sati.

Zvanična verzija događaja tada je bila da je Dada Vujasinović izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške. Porodica je osporavala službenu verziju Dadine smrti.

To je prvi nerazrešeni slučaj smrti novinara u Srbiji, koji se dogodio u vreme vlasti Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije i optuženika za ratne zločine pred Haškim tribunalom.

Novinari protiv novinara
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00

XS
SM
MD
LG