Dostupni linkovi

Pompeo pozvao na transparetnost u borbi protiv korona virusa


Američki državni sekretar tokom obraćanja u State Departmentu, 7. april
Američki državni sekretar tokom obraćanja u State Departmentu, 7. april

Američki državni sekretar Mike Pompeo pozvao je u utorak sve zemlje da budu transparetne i iskrene u svojoj borbi protiv pandemije korona virusa.


Odvojeno, viši zvaničnik administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa pozvao je Kinu da omogući Sjedinjenim Državama da rade direktno sa labaratorijama u gradu Wuhanu, iz kojeg je virus krenuo krajem prošle godine, rekavši da je to nužno u globalnoj borbi spašavanja života.

Tokom konferencije u State Departmentu, Pompeo nije imenovao Kinu te je i izbjegavao da koristi oštru retoriku, piše Reuters. On je ranije optuživao Peking da su prikrivali opseg širenja virusa u ranim danima te da nisu dijelili tačne podatke.

Pompeo je naveo da sve zemlje imaju obavezu da osiguraju tačne i pravovremene podatke kako bi pomogli svijetu da nauči više o virusu. “Svaka nacija, da li se radi o demokratskoj ili ne, mora podijeliti ove informacije na transparentan, otvoren i efikasan način.

Kina insistira da su bili transparetni oko pandemije te su kritikovali američke zvaničnike koji su izražavali sumnju.

Kineski ambasador u Washingtonu Cui Tiankai rekao je ranije za New York Times da je bilo ‘neugodnih razgovora’ među dvije zemlje ali da je sada vrijeme za ‘solidarnost, saradnju i međusobnu podršku’.

Kina i Rusija ciljano do globalne publike kroz COVID-19 propagandu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:22 0:00

Viši zvaničnik američke administracije rekao je da je pristup Wuhanu ograničen od pojave virusa re je dodao: “Ako ambasador Cui kaže da je Kina spremna na saradnju sa SAD, mi bismo cijenili priliku da radimo direktno sa njihovim labaratorijama u Wuhanu.”

U utorak Kina nije prijavila niti jedan smrtni slučaj COVID-19 prvi put od kada je virus otkriven krajem decembra, te su također zabilježili pad novih slučajeva.

XS
SM
MD
LG