Dostupni linkovi

Parlamentarci Federacije BiH će zasjedati online


Zgrada Parlamenta Federacije BiH, ilustrativna fotografija
Zgrada Parlamenta Federacije BiH, ilustrativna fotografija

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, današnjom izmjenom Pravilnika, omogućili su da se sjednice u vanrednim situacijama održavaju online. Svi poslanici su bili za ovu izmjenu kojom će se održavati parlamentarna aktivnost u vrijeme pandemije korona virusa.


Izmjena Poslovnika bila je jedina tačka dnevnog reda na zasjedanju koje je održano izvan zgrade federalnog Parlamenta, u Kulturno - sportskom centru Skenderija, kako bi se ispoštovale zaštitne epidemiološke mjere i preporuke Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, pije svega fizičko udaljavanje.

Naredbom Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo od 3. aprila sjednice entitetskog i državnog parlamenta nisu mogle biti održavane.

U međuvremenu, zakonodavna tijela su izuzeta od zabrane sastajanja kako bi, prije svega, dogovorili vlastiti način rada, uz preporuku da se strogo pridržavaju naredbi Štaba. Očekuje se da će i Dom naroda Parlamenta Federacije na sjednici zakazanoj za sutra, usvojiti izmjene Poslovnika kako bi se nastavio rad u izmijenjenim uslovima i okolnostima proglašenog stanja prirodne nesreće.

Pred parlamentarcima bi se tako, već za nekoliko dana mogao naći Prijedlog mjera za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom korona virusom.

XS
SM
MD
LG