Dostupni linkovi

KCUS: Pacijent Šefik Pašagić tretiran sa izuzetnom pažnjom i profesionalnošću


Uz izraze dubokog saučešća porodici preminulog epidemiologa Šefika Pašagića, iz Kliničkog centra Unverziteta u Sarajevu (KCUS) su naglasili da imaju obavezu obratiti se javnosti referirajući se na dio pisma koji se odnosi na tretman Pašagića u KCUS-u.

Kako navode iz KCUS-a, preminuli Pašagić je primljen na kliniku Podhrastovi odnosno, dovezen vozilom Doma zdravlja 01. aprila u 17.35 sati, bez prethodne najave, što je obaveza Doma zdravlja. Iako je pacijent naveo da je „negativan“, infektolog je odmah izrazio sumnju na COVID-19. Pacijent je smješten u sobu - apartman, bez drugih bolesnika, do dolaska nalaza.

“Izolatorij Podhrastovi opskrbljen je zaštitnom opremom - odijela, mantili, maske, naočale, viziri, rukavice, kaljače, te dezinfekcionim sredstvima u velikim količinama, tako da odgovorno tvrdimo da niko nikada nije mogao izbjeći obilazak pacijenata. Opskrbljeni smo dovoljno za čak 100 pacijenata, a tada ih je bilo samo sedam. Nema govora o tome da pacijent nije redovno obilažen, što potvrđuju uredno vođeni decursus morbi i temperaturna lista'', navodi se u saopštenju KCUS-a.

Kako je istaknuto, izolatorij Podhrastovi ima izvanredno opremljenu apoteku, sa lijekovima koje preporučuju vodeći zdravstveni centri u svijetu.

''Pacijent je primao takvu terapiju od trenutka kada je stigao pozitivan nalaz na Covid 19 – jutro 02.04.2020.godine. Paracetamolom ne liječimo Covid-19, samo ponekad ordiniramo u febrilnim stanjima. Izolatorij Podhrastovi opslužuju najbolji specijalisti infektologije, anestezije i reanimacije, radiologije kao i pripadajuće medicinske sestre i tehničari.Laborotorijske pretrage rade se redovno za sve pacijente, jer je još prije mjesec dana uspostavljen laboratorij na lokalitetu Podhrastovi samo za potrebe ležećih bolesnika izolatorija. Sve laboratorijske pretrage rade se po doktrini i o njima se vodi uredna evidencija”, navodi se iz KCUS-a.

U saoštenju piše i da je 05.04.2020.godine pacijent zbog težine stanja intubiran i priključen na respirator, te da je nakon sat vremena preminuo.

“Želimo da javnost zna da je pacijent Pašagić tretiran sa izuzetnom pažnjom i profesionalnošću, uz najbolju propisanu terapiju u toku boravka u KCUS – izolatorij Podhrastovi. Ne zbog toga što je ljekar, nego zbog toga što jednako tretiramo sve pacijente, profesionalno i sa punom pažnjom'', saopšteno je iz KCUS-a.

Dr. Pašagić preminuo je u Sarajevu u nedjelju, 05.aprila 2020.

XS
SM
MD
LG