Dostupni linkovi

Svjetska zdravstvena organizacija dostavlja BiH 10 hiljada testova


Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), ureda u Bosni i Hercegovini tokom ove sedmice zdravstvenim vlastima u BiH dostaviće deset hiljada testova, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Ovo je dogovoreno na konferenciji zdravstve koju je organizovalo Ministarstvo danas, 6. aprila.

„Testovi će u jednakom omjeru biti dostavljeni Federaciji BiH i Republici Srpskoj“, stoji u saopštenju, a količina namijenjena Distriktu će biti, prema riječima šefa Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta Akifa Pezerovića proslijeđena u Tuzlu, s obzirom da se testiranja za žitelje Distrikta tamo odvijaju.

Na konferenciji su razmatrana tri ključna aspekta, i to kreiranje prioriteta u okviru postojećih lista potreba za medicinskom opremom, delegiranje kontakt lica koja će biti zadužena za raspodjelu medicinske opreme i medicinskih sredstava i isporuka testova za BiH.

"Budući da je uloga Ministarstva civilnih poslova koordinirajuća, tako će Ministarstvo u najkraćem roku prikupiti imena kontakt lica iz Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta da bi cijeli cijeli proces distribucije potrepština bio što brži i u korist onih kojima je potreban", ističe se u saopštenju.

Imajući u vidu da bi medicinska oprema trebala biti isporučena u najkraćem roku, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine najavilo je da će odmah tražiti redefinisanje postojećih lista koje će biti prilagođene realnim potrebama u ovom momentu.

Liste će, kako je navedeno, biti dostavljene u Kancelariju UNDP-a i Koordinacionom tijelu za zaštitu i spasavanje BiH.

Treba imati u vidu da je u ovom trenutku i tržište za nabavku opreme ograničeno zbog globalne potrebe te će, stoga, Ministarstvo civilnih poslova insistirati na hitnom pripremanju realnih i nedvosmisleno jasnih lista, ističe se u saopštenju.

Predstavnici UNDP-a će u periodu 15.04. do 25.4.2020. godine primiti prve količine respiratora i osobne zaštitne opreme na temelju čega je potrebno izvršiti raspodjelu.

Distribucija će, kako stoji u saopštenju, biti izvršena sukladno dostavljenim potrebama sa sve tri prethodno navedena nivoa vlasti. Također je rečeno kako će biti jasno odijeljena donirana od kupljene opreme.

XS
SM
MD
LG