Dostupni linkovi

Plenković: Ići ćemo na relaksiranje mjera


Premijer Hrvatske Andrej Plenković
Premijer Hrvatske Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da se ozbiljno razmišlja o relaksiranju mjera u vezi sa virusom korona, ali tako da to ne ugrozi epidemiološku situaciju, te istakao da se čekaju procjene epidemiologa.

Plenković je napomenuo da je važno da sve te mjere relaksiranja budu prilagođene epidemiološkim preporukama.

"Ići ćemo na relaksiranje mjera. Treba pažljivo procjenjivati", rekao je Plenković, koji je danas održao video-konferenciju sa istaknutim hrvatskim naučnicima, stručnjacima za javno zdravstvo, molekularnim biolozima, epidemiolozima, infektolozima i virolozima, iz Hrvatske i inostranstva.

On je naveo da je, komparativno gledajući, Hrvatska u ovoj fazi izrazito dobro reagovala.

"Preduzeli smo pravovremene mjere. One su rezultirale sporim širenjem zaraze virusom korona. Iako je, nažalost, 16 ljudi preminulo, imamo nisku stopu smrtnosti u prvih nekoliko sedmica. Od početka epidemije u Kini, reagujemo dobro", rekao je Plenković.

On je naglasio da se mora nastaviti sa sprovođenjem restriktivnih mjera, ali da je postignut dobar balans, prenosi hrvatski portal "Indeks".

"Moramo sprovoditi restriktivne mjere, u skladu sa što normalnijim funkcionisanjem privrede", napomenuo je Plenković.

On je dodao da očekuje da najrazvijenije zemlje naprave iskorake kada je riječ o lijeku ili vakcini.

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš izjavio je ranije danas da je u Hrvatskoj u protekla 24 časa potvrđeno 40 novozaraženih virusom korona, čime je ukupan broj porastao na 1.222.

XS
SM
MD
LG