Dostupni linkovi

U FBiH 24 novooboljela od COVID-19


Član Kriznog štaba i pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez
Član Kriznog štaba i pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez

U Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), zabilježena su 24 nova slučaja u proteklih 24 sata, saopštio je Krizni štab ovog bolsanskohercegovačkog entiteta.

Član Kriznog štaba i pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Goran Čerkez, istakao je kako će broj oboljelih, prema prognozama, i dalje rasti, te apelovao na građane da, ukoliko osjete bilo koji od simptoma, ne odlaze na posao ali ni u medicinske ustanove, te da slijede protokol i javljaju se nadžležnim domovima zdravlja.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić obavijestio je javnost na konferenciji za novinare Kriznog štaba kako je nabavljeno 150 hiljada testera, što je uz ranije nabavljenih 20 hiljada, dovoljan broj da se krene u šire testiranje građana na prisustvo korona virusa.

Novalić je javnost obavijestio i kako je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u ponedjeljak poslije podne, na sjednici usvojila i zakon koji bi trebao pomoći privredi.

„Usvojili smo Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica,, što baca novo svjetlo u borbi protiv korona virusa na ekonomskom polju“, kazao je Novalić.

Ocijenjeno je kako su mjere poduzete na području Federacije Bosne i Hercegovine pokazale kako daju efekta, a načelnik Štaba civilne zaštite u Federaciji Bosne i Hercegovine Fahrudin Solak, saopštio je novu mjeru koja se tiče poljoprivrednika.

„Odlučili smo da njima bude omogućen nesmetan prolazak prema njihovim imanjuma koje obrađuju“, kazao je Solak, te se zahvalio građanima koji, kako kaže, poštuju donesene odredbe.

Ranije danas oglasio se i ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić navodeći kako u Republici Srpskoj ima ukupno 304 zaražene osobe, te da su za protekla 24 sata na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka, preminule dvije osobe kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa.

Na zvaničnoj stranici kojojm se prati stanje u Federaciji BiH sa zaraženima, objavljeno je da je ukupno u ovom entitetu zaražena 371 osoba.

Ukupno je do sada u BiH korona virusom zaražena 675 osoba, preminulih je 26.

XS
SM
MD
LG