Dostupni linkovi

SZO hvali Južnu Koreju, manje od 50 inficiranih


Predsednik Južne Koreje Mun Džae In
Predsednik Južne Koreje Mun Džae In

Južna Koreja je prijajvila manje od 50 inficiranih u poslednjih 24 časa, po prvi put otkako je pandemija korona virusa dostigla vrhunac u ovoj zemlji krajem februara, zbog čega je dobile pohvale Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Centar za kontrolu i sprečavanje bolesti u Seulu je saopštio da je od subote u ponoć registrovano 47 zaraženih, a prethodnog dana 81.

U Južnoj Koreji je ukupno 10.284 osoba inficirano, 191 preminulo, a oporavilo se 6.598.

Južna Koreja je u februaru bila najveće žarište korona virusa izvan Kine, ali je programom masovnog testiranja i praćenja zaraženih sprečila njegovo širenje.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhan Gebrejesus razgovarao je telefonom sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inom, pohvalivši njene napore u borbi protiv epidemije.

Mun je rekao da je Južna Koreja spremna da pomogne drugim zemljama u sprečavanju širenja korona virusa. On je istakao da je o tome nedavno razgovarao telefonom sa 20 lidera velikih zemalja.

Tedros je predložio da Južna Koreja pomogne zemljama podsaharske Afrike.

Uprkos ohrabrujućim podacima, južnokorejski zvaničnici pozivaju na oprez, upozoravajući da epidemija širih razmera može da ponovo izbije u bilo kom trenutku, jer se mala žarišta pojavljuju u crkvama, bolnicama i domovima za zbrinjavanje bolesnih i starijih, kao i među putnicima koji se vraćaju iz inostranstva.

XS
SM
MD
LG