Dostupni linkovi

U BiH zaraženo 675 ljudi, u posljednja 24 časa preminulo pet


Trijažni šatori, Široki brijeg, 4 april 2020.
Trijažni šatori, Široki brijeg, 4 april 2020.

Ukupno je do sada u BiH korona virusom zaražena 675 osoba, preminulih je 26, podaci su od ponedjeljka, 6. aprila, prijepodne.

Na zvaničnoj stranici kojojm se prati stanje u Federaciji BiH sa zaraženima, objavljeno je da je ukupno u ovom entitetu zaražena 371 osoba.

Ministar zdravstva Alen Šeranić je u ponedjejak ujutro na konferenciji za medije izjavio da je u Republici Srpskoj ukupno zaraženih 304, te da su za protekla 24 sata na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka, preminule dvije osobe kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa.

Dodao je da su obje pacijentice imale i druga oboljenja. 35 je oporavljenih, 37 u teškom stanju, 49 srednje-teškog stanja a na respiratoru je sedam pacijenata.

Što se dobne strukture tiče dvijestotine oboljelih je između 30 i 65 godina, a 43 oboljelih ima više od 65 godina, rekao je ministar Šeranić.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

U nedelju, petog aprila, u Bosni i Hercegovini su zabilježena tri smrtna slučaja.

Iz Štaba Civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona potvrđeno je sinoć da je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar preminula ženska osoba starije životne dobi koja se liječila od korona virusa.

U Bihaću je juče preminula žena. U Izolatoriju na Podhrastovima u Sarajevu preminuo je muškarac. Kako je objavljeno radi se o poznatom ljekaru, epidemiologu Šefiku Pašagiću (61) koji je bio član Svjetske zdravstvene organizacije za jugoistočnu Evropu i član epidemiološke komore u BiH i SAD. Od izbijanja pandemije COVID-19 snažno se angažirao kao bi upozorio domaću i regionalnu javnost na opasnosti korona virusa. Često je govorio u bosanskohercegovačkim medijima.

Od 57 testiranih uzoraka tokom noći na Univerzitetsko - Kliničkom centru u Sarajevu, osoba iz Unsko - sanskog kantona, na korona virus su pozitivna tri pacijenta. Jedan je iz Bihaća a dva iz Cazina, potvrđeno je jutros iz Kriznog štaba ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona.

XS
SM
MD
LG