Dostupni linkovi

Preminula žena sa područja Bihaća, ukupno 15 umrlih u FBiH


Još jedna osoba preminula je u Federaciji Bosne i Hercegovine, što je 15-ti slučaj smrti od posljedica zarazom korona virusom, saopštio je u obraćanju javnosti naveče 5. aprila član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.

"Radi se o ženi iz Bihaća. Imala je preko 80 godina, bila s teškim hroničnim oboljenjima. Do sada je u Federaciji Bosne i Hercegovine umrlo osam muškaraca i sedam žena. Osam od njih je bilo u dobi preko 65 godina starosti", naveo je Čerkez.

Čerkez je dodao da je u protekla 24 časa virus korona potvrđen kod 27 osoba. Novi korona virus ukupno je, dodaje, potvrđen kod 347 osoba, a testirano je 3330 građana.

Uz Čerkeza javnosti se obratio i načelnik Federalnog štaba Civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak koji je podsjetio da od ponedjeljka počinje dozvola za starije od 65 godina da mogu izaći svaki dan do petka od 7 do 12 časova. „Sve je spremno za aktivnosti koje počinju sutra i koordinirano sa Ministarstvom unutrašnjih poslova koji će sve nadzirati“, poručuje Solak.

„Tu prije svega mislim na kontrolu izlaska osoba starijih od 65 godina. Ovo nije dozvola za šetnju, već dozvola da obave svoje obaveze u trgovinama, poštama i slično. Zamolili smo ostale građane da u tom periodu ne izlaze. Ukoliko vidimo da se mjere ne poštuju morat ćemo donijeti druge naredbe, zabraniti ostalim građanima u tom periodu izlazak ili ukinuti dozvolu izlaska penzionerima“, rekao je Solak.

Solak je pozvao i građane da do 12.00 sati ne izlaze, kao i na penzionere koji imaju mogućnost da penzije preuzmu putem prijatelja ili člana porodice.

Solak je rekao da uz avion kojim dolaze državljani BiH iz Švedske i 6. aprila se očekuje autobus iz francuske sa građanima Bosne i Hercegovine, koji će morati proći kroz obavezni karantin.

„Sve je organizovano, karantin spreman, sigurnosni elementi za dolazak tih ljudi su poduzeti. Vidjet ćemo da na graničnim prijelazima pod kontrolom Federalne uprave za inspekcijske poslove napravimo punktove gdje ćemo imati mogućnost trijaže za sve putnike“, izjavio je Solak.

XS
SM
MD
LG