Dostupni linkovi

Sve spremno za dolazak BH državljana avionom iz Švedske


Sve je spremno za prihvat bosanskohercegovačkih putnika iz Švedske, koji bi naveče 5.aprila trebali da slete na aerodrom u Sarajevu, izjavio je na konferenciji za novinare Vlade Kantona Sarajevo i Štaba civilne zaštite, direktor kantonalne Civilne zaštite Jasmin Terović.

„Pripremljena su dva šatora u kojima će se obaviti trijaža. Nakon toga, sa pet autobusa GRAS-a, uz poštivanje socijalne distance, biće prevezeni u Studenski dom Bjelave. Zato smo u nedjelju ujutro obišli prostorije u ovom domu i one u potpunosti ispunjavaju uslove za boravak“, rekao je Terović.

Avionom iz Švedske, prema najavama, trebalo bi da doputuje između 30 i 100 državljana Bosne i Hercegovine.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, izjavio je da će se državljani BiH iz Republike Srpske, koji iz Švedske avionom stignu u Sarajevo, ponašati po istoj proceduri kao što se ponašaju svi građani koji dolaze iz inostranstva.

"Riječ je o avionu koji bi na sarajevski aerodrom trebalo da doveze građane BiH iz Švedske, ali i iz Danske i Norveške i o tome smo obaviješteni. Republička inspekcija je u kontaktu sa federalnom inspekcijom, a obaviještena je i Civilna zaštita“, naveo je Šeranić.

Šeranić je održao konferenciju za novinare nakon što je objavljen video snimak iz karantina u dvorani „Obilićevo“ u Banjaluci, u kojem se građani koji se tamo nalaze, žale na nehumane uslove.

Tim povodom je poručio da lica koja borave u karantinima treba da budu odgovorna i da tamo izdrže 14 dana da bi se spriječilo širenje virusa korona.

"Komfor i interes pojedinca nikada neće biti stavljen iznad javnog zdravlja", rekao je poručio je Šeranić i dodao da će sve osobe koje su u karantinu biti testirane na korona virus.

"Mi više ne testiramo ljude na granici, ali svi koji su u karantinu biće testirani prije nego što se vrate u lokalnu zajednicu. Napravili smo pregled svih karantina da vidimo u kakvim su uslovima, da li je to komforno, apsolutno nije, ali svi mi smo izašli iz zone komfora zbog ove situacije. Ako se svi možemo ponašati odgovorno onda očekujemo i da te osobe imaju razumijevanja i izdrže 14 dana. Nije lako biti u kućnoj izolaciji, a ne u karatinu."- istakao je Šeranić.

Šeranić je rekao i da svaki karantin ima svoj sistem upravljanja, te da postoji ljekarski nadzor nad svima koji borave u karantinima.

XS
SM
MD
LG