Dostupni linkovi

U Srbiji 284 novoinficiranih, sedam preminulih


Ilustracija
Ilustracija

U Srbiji je do 5. aprila u 15 sati registrovano 284 novih slučajeva infekcije virusom korona, izjavio je epidemiolog dr Predrag Kon. Ukupno je inficirano 1.908 osoba.

Od poslednjeg izveštaja do nedelje testirano je 959 osoba. Ukupno je testirano 7.360 osoba.

U poslednja 24 sata od komplikacija izazvanih ovom infekcijom preminilo je sedam osoba, pa je tako ukupan broj preminulih 51, rekao je Kon.

Na respiratorima je ukupno 98 pacijenata.

„Nalazimo se u uzletu ove epidemije i ubrzanom prenošenju koje smo očekivali, ali koje nam daje do znanja da je neophodno da se što čvršće pridržavamo onoga što smo do sada doneli, a to je da što višesmanjimo kontakte, jer drugog izlaza nemamo“, rekao je Kon.

Na pitanje medija da li su tačne informacije da su pojedini činovici u Vladi Srbije inficirai, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević potvrdila je te navode, ali nije želela da otkrije njihov identitet, kako bi sačuvala njihovu privatnost.

"Svaki građanin nam je podjednako važan", rekla je ona.

Kisić Tepavčević rekla je da će u narednim danima broj testiranja biti veći.

Upitana zbog čega u Srbiji još uvek nisu počela masovna testiranja, kao što je bilo najavljeno da će se desiti, Darija Kisić Tepavčević rekla je da sintagma "masovna testgiranja" nije dobro odabrana, te da se počelo sa proširenim testiranjima.

"Testiraju se osobe koje imaju indikacije za testiranje. Te indikacije smo proširili s ciljem da se tesitraju i osobe koje nemaju nikakve simptome, ali mogu biti prenosioci infekcije. Pokazali smo da možemo testirati i do 1.000 ljudi za 24 sata, možemo i više, ali se nadam da za tim neće biti potrebe", rekla je Kisić Tepavčević.

U ovom trenutku potrebno je da u prvi plan dođe primarna zdravstvena zaštita, to jest COVID-19 ambulante pri domovima zdravlja koje bi trebalo da testiraju sve koji imaju indicije da su inficirani, kaže Predrag Kon.

"Domovi zdravlja su ti koji treba da privuku građane koji imaju blage simptome da dođu i testiraju se, a infektolozi treba da leče teže slučajeve", rekao je Kon.

On je, komentarišući žalbe građana da domovi zdravlja u pojedinim slučajevima nisu vršili testove već su vraćali potencijalne pacijente sa simptomima kući uz prepisane antibiotike, Kon je dodao da treba vremena da sistem profunkcioniše. On je kazao da, ukoliko uz antibiotike simptomi nestanu, to znači da nije bio slučaj COVID-19 infekcije.

Tokom leta u opštoj populaciji će se raditi prisustvo antitetela na COVID-19, rekao je dr Kon.

"To nije nešto što će nam pomoći u ovoj situaciji, to je nešto što nam služi za budućnost", naglasio je Kon.

Predrag Kon je rekao da kod 46 medicinara u Ginekološko-akušerskoj klinici (GAK) Narodni front, koji su pozitivni na COVID-19, nema promena u njihovom zdravstvenom stanju. Na pitanje da li je utvrđen način na koji su medicinari u GAK Narodni front inficirani, Kon je rekao da to nije poznato,

Upitan da li su provereni navodi da je direktor te institucije zabranio nošenje maski da se ne bi uznemiravali pacijenti, Kon je rekao da on te informacije nema.

„Grešaka je sigurno bilo, ali nisam siguran da se oni tako mogu personalizovati“, rekao je Kon.

U Opštoj bolnici u Valjevu 11 zdravstvenih radnika je pozitivno na virus korona, a 188 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji, dok je u bolnici u Ćupriji 40 pozitivnih, a sedam osoba je hospitalizovano, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Kon kaže da će se rezultati pooštrene mere zabrane kretanja, koja traje od subote u 13 sati do ponedeljka u 5 sati ujutro, videti tek za pet do sedam dana.

Što se tiče uvođenje 24-časovnog policijskog sata, on je rekao da treba proceniti kakva će šteta biti od svega toga.

„Daleko bi bolje bilo da se već sada ponašamo kao da je ta mera uvedena. To znači da se izlazi samo u krajnjoj nuždi, vrlo kratko. U tom slučaju, uvođenje 24-časovne zabrane neće biti ni potrebno“, kazao je Kon.

On je rekao da će mere polako da popuštaju kako bude popuštala i epidemija virusa u Srbiji.

Vreme je da izgurao još ovih nekoliko nedelja. Dve sigurno. Nemoguće je reći koliko će ovo trajati“, kazao je Kon.

XS
SM
MD
LG