Dostupni linkovi

Crna Gora: Novih 23 oboljelih, stigla vrijedna medicinska oprema


Medicinska oprema, ilustrativna fotografija
Medicinska oprema, ilustrativna fotografija

Nove 23 osobe su pozitivne na korona virus u Crnoj Gori, saopštio je Institut za javno zdravlje. Novooboljeli su registrovani u Podgorici (14), Nikšiću (3) i Baru (6). Većina novooboljelih su kontakti prethodno poznatih slučajeva, saopštili su nadležni.

Ukupan broj oboljelih u Crnoj Gori je 197. Najviše je pogođena Podgorica gdje je zaražena 91 osoba. Slijede Tuzi (34), Baar (18), Nišić (17), Ulcinj(9), Andrijevica (7), Bijelo Polje (6), Herceg Novi (6), Budva(4), Tivat (2) i Danilovgrad (3).

Sedamnaest tona medicinske opreme vrijedne oko dva miliona eura, koju je kupila Vlada Crne Gore, dopremljeno je 3. aprila u Podgoricu.

Oprema se, između ostalog, sastoji od milion zaštitnih maski, 20.000 medicinskih odijela, 15.000 zaštitnih medicinskih naočara, 150 toplomjera za brzo mjerenje temperature, 3.000 testova za testiranje briseva korona virusa i 20 mobilnih respiratora.

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović poručio je sa aerodroma, prilikom iskrcavanja opreme, da Crna Gora spremna ulazi u period u kojem se očekuje vrhunac epidemije.

Ipak, sva ova oprema neće biti dovoljna ako se građani ne budu pridržavali propisanih mjera, poručio je potpredsjednik Simović.

Kako je ranije saopšteno iz Vlade, oprema je ukrcana u Pekingu i posebnim komercijalnim letom upućena u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG