Dostupni linkovi

Darko Mrđa uhapšen u Prijedoru


Korićanske stijene kod Prijedora, jedno od mjesta zločina
Korićanske stijene kod Prijedora, jedno od mjesta zločina

Darka Mrđu, osuđenog na 20 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, za kojim je Sud Bosne i Hercegovine raspisao potjernicu, a za kojim je također raspisana i međunarodna Interpolova potjernica uhapsili su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, potvrdio je to za Radio Slobodna Evropa portparol SIPA-e Luka Miladinović.

U pravosnažnoj presudi navodi se da je Darko Mrđa kriv zato što je 20. jula 1992. ubio dva nepoznata civila u zaseoku Sredice na području Prijedora, kao i da je s još dvije osobe istog dana iz naselja Tukovi odveo Saida Sadića, koji je ubijen dva kilometra od kuće.

Sudsko vijeće Suda BiH zaključilo je da je van razumne sumnje dokazano da je 6. augusta 1992. prilikom transporta zatočenika iz logora "Omarska" na "Manjaču", Mrđa fizički zlostavljao četiri lica, udarajući ih drvenim kolcem i šakama. Vijeće je zaključilo da je optuženi tada učestvovao u premlaćivanju još dva zatočenika.

Mrđa je proglašen krivim i da je narednog dana naredio zatočeniku Jasminu Ališiću da zadavi zatočenika Samira Đafića, što je ovaj i učinio.

"Preduzimajući niz operativno-taktičkih mjera i radnji, policijski službenici SIPA-e locirali su osobu za kojim je bila raspisana potjernica Suda BiH i međunarodna potjernica NCB Interpola, nakon čega je i uhapšen", izjavio je portparol SIPA-e Luka Miladinović.

U skladu s naredbom Suda BiH, uhapšeni je predat Kazneno-popravnom zavodu Foča, u daljnju nadležnost.

XS
SM
MD
LG