Dostupni linkovi

Babiću 35, a Mrđi 20 godina zatvora za ratne zločine u Prijedoru


Pomen žrtvama ratnih zločina na području Prijedora
Pomen žrtvama ratnih zločina na području Prijedora

Apelaciono veće Suda BiH izreklo je jedinstvene kazne Darku Mrđi od 20 godina zatvora i Zoranu Babiću od 35 godina, objedinivši im kaznu za zločine u Prijedoru sa presudama koje su im ranije izrečene.

Drugostepeno veće je delimično prihvatilo žalbe odbrana, dok je žalba Tužilaštva BiH odbačena kao neosnovana.

"Mrđi je za krivično đelo zločini protiv čovečnosti utvrđena kazna zatvora od 15 godina, te ga je Sud, uzimajući kao utvrđenu kaznu zatvora od 17 godina izrečenu presudom Haškog tribunala, osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju 20 godina", saopšteno je iz Suda BiH.

Sud je, kako se navodi, Babiću za zločin protiv čovečnosti utvrdio kaznu zatvora od 13 godina, te ga, uzimajući kao utvrđenu kaznu dugotrajnog zatvora izrečenu pravosnažnom presudom od 35 godina, osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od 35 godina.

Iz Suda je saopšteno da je prvostepena presuda preinačena u odluci o kazni, dok je u ostalom delu prvostepena presuda od 30. novembra prošle godine ostala nepromenjena. Tom presudom Radenko Marinović, koji je bio optužen s Mrđom i Babićem, oslobođen je optužbi.

Mrđa i Babić, bivši pripadnici Interventnog voda pri Stanici javne bezbednosti Prijedor, prvostepeno su bili osuđeni na po 15 godina zatvora.

Babića je Sud BiH ranije osudio na 22 godine zatvora za ubistva počinjena na Korićanskim stenama na Vlašiću, a 21 godinu dobio je za ubistva počinjena u prijedorskom selu Čarakovo. Izrečena mu je jedinstvena zatvorska kazna od 35 godina.

Darko Mrđa je pred Haškim tribunalom osuđen na 17 godina zatvora nakon što je priznao krivicu za Korićanske stene. U oktobru 2013. pušten je na prevremenu slobodu.

XS
SM
MD
LG