Dostupni linkovi

FBiH: Za sada nema cjelodnevnog karantina, ublažene neke mjere kretanja


Sarajevo, ilustracija
Sarajevo, ilustracija

Od ponedjeljka, 06. aprila, osobe starije od 65 godina mogu izlaziti iz kuće u periodu od 8 do 12 sati kako bi mogli podići svoje penzije, otići u kupovinu, ili prošetati, odlučio je na današnoj sjednici Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ).

"Važno je podsjetiti sve građane da se pridržavamo mjera, posebno u narednih pet dana kada je omogućeno kretanje starijim građanima do 12 sati. Zamolio bih sve sugrađane da u tom periodu izbjegnu kretanja, pogotovo na mjestima gdje se podižu penzije, poštama i trgovinama", naglasio je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.

Što se tiče kretanja mlađih od 18 godina i ta naredba je izmijenjena i to na način da će se svi maloljetnici moći voziti u automobilima sa roditeljima. Ipak, kako su naglasili iz FŠCZ-a, to ne znači da će se moći kretati van automobila tokom dana.

Član FŠCZ-a Fahrudin Solak, istakao je da uvođenja potpunog karantina u trajanju od 15 dana na području Federacije BiH, za sada neće biti.

"Totalna zabrana kretanja je totalna mjera. Kada ne budemo mogli smanjiti kretanje i širenje zaraze, to će biti zadnja mjera", izjavio je Solak pojasnivši da ukoliko se ta mjera nekada uvede, neće odmah stupiti na snagu.

Solak je dodao i da je upućen zahtjev Ministarstvu zdravstva FBiH u vezi sa 28-dnevnom karantinom studentima koji su se vratili iz Italije, na način da im se omogući da izolaciju nastave kući ukoliko nakon 14 dana svi testovi budu negativni na korona virus.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović naglasio je kako se i dalje nastavlja 24-satni nadzor sanitarnih inspektora na 15 graničnih prijelaza, te da je u toku jučerašnjeg dana 470 osoba ušlo u BiH preko svih graničnih prelaza.

U Bosni i Hercegovini trenutno su 583 osobe zaražene korona virusom. Smrtnih slučajeva je bilo 18.

XS
SM
MD
LG