Dostupni linkovi

BiH: Teška situacija u Čitluku, zaraženo dijete iz Gračanice


Mediji u Mostaru

Još devet osoba zaraženo je korona virusom u Tuzlanskom kantonu (TK), među njima i dijete iz Gračanice, potvrdila je u petak za Radio Slobodna Evropa (RSE) Maida Mulić direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.

“Jučer je urađeno 57 testiranja , od kojih je devet pozitivnih”, rekla je Mulić.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Još 16 osoba je u protekla 24 sata u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) zaraženo korona virusom.

To je saopćeno u petak, 3. aprila, na redovnoj konferenciji za medije Štaba civilne zaštite u Mostaru.

“Testirano je 47 osoba tokom jučerašnjeg dana, od čega pozitivnih ima u Mostaru 2, u Jablanici 4, u Čitluku 10, u Konjicu nismo imali nijedan”, izjavio je direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK Nermin Avdić, koji je ujedno i član Štaba Civilne zaštite HNK.

Trenutno u HNK ima ukupno 83 potvrđena slučaja oboljenja od COVID-19. Tri osobe su preminule. Avdić je rekao da se brojevi zaraženih revidiraju, jer postoje slučajevi u kojima su neke osobe testirane i više puta.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK je istakao kako je po broju zaraženih od korona virusa u ovom kantonu “negativno vodstvo” preuzeo Čitluk, dok su se brojevi zaraženih u Mostaru, te Konjicu, koji je bio ključno žarište, više-manje stabilizirali.

“Iz tog razloga, mi smo sada sve svoje kapacitete usmjerili prema Čitluku da probamo tamo pomoći i da uspostavimo jednu suradnju, mjere, koje bi doprinijele, kao što smo u Konjicu uspjeli dovesti da zadnjih dana imamo po jedan, dva slučaja ili manji broj slučajeva i stavljeni su pod nadzor. Sad ćemo probati to da uradimo u Čitluku”, rekao je Avdić.

U Čitluku, tačnije u svjetski poznatom katoličkom svetištu Međugorju, dvije ustanove su u karantinu, samostan u Miletini i dom Majčino selo. Kako je ranije saopćavano, prvozaražena je jedna časna sestra koja je prethodno bila u Italiji.

Zoran Karlović, pročelnik Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar rekao je kako se u izolacijskom centru COVID-19 bolnice u Mostaru, odnosno na Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar, gdje se liječe najteži slučajevi, trenutno nalaze četiri osobe.

“Od ova četiri bolesnika, dva su na potpunoj respiracijskoj potpori, a dva su bolesnika – jedan je na hemodijaliznom tretmanu, a drugi je na jednoj potpori koja je mješavina mehaničke ventilacije i njegova vlastitog disanja”, rekao je dr. Karlović.

Prim.dr. Avdić je podržao ideju o uvođenju još većih mjera restrikcije, kako bi se zaustavilo širenje bolesti izazvane korona virusom, uz riječi kako je potrebno “smanjiti protok ljudi”, pogotovo uoči sve ljepših proljetnih dana u Hercegovini, što mami ljude da napuštaju određene mjere izolacije i zabrane kretanja.

“Definitivno, ako ne budemo se pridržavali ovoga što kažemo, smanjivati socijalne kontakte, smanjiti kretanje, zadržati se u kući, mi ćemo vrlo brzo izaći iz ovog nadzora, odnosno ove kontrole (broja oboljelih, prim. RSE), koju jedva na neki način uspijevamo održati”, kazao je Avdić.

Portparol Vlade HNK i Štaba civilne zaštite HNK, Pero Pavlović izjavio je na konferenciji za novinare kako su Vlada i Štab CZ-a donijeli odluku o produženju prekida redovne nastave, počevši od 1. aprila, do daljnjeg.

“Bitno je spomenuti da se nastava u svim obrazovnim ustanovama u našoj županiji odgađa do daljnjeg. Isto tako, do daljnjeg se odgađa otvaranje ribolovne sezone. Prijedlog je na Stožeru civilne zaštite, i mislim da će taj prijedlog danas biti usvojen, da će se temeljem zapovijedi zabraniti svako okupljanje više od pet osoba na jednom mjestu”, rekao je Pavlović.

Kanton Sarajevo

Epidemiologinja i predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida PIlav rekla je na konferenciji za medije da je do sada potvrđeno 38 slučajeva zaraze korona virusom.

"Najveći broj pozitivnih je u dobi od 51 od 60 godina - 37,1 posto, zatim od 61 do 70 godina - 22,9 posto. To su najveća procentualna učešća, što govori u prilog tome da je važna zabrana kretanja osobama iznad 65 godina. Najmanji broj pozitivnih je u dobi ispod 20 godina (5,7 posto) i u dobi od 20 do 30 i 30 do 40 godina (11,4 posto)", objasnila je Pilav.

Do sada je testirana 481 osoba. Na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi u Sarajevu hospitalizovano je sedam osoba, a među njima je jedan teži slučaj, s tim da nije na respiratoru. Do sada su u Kantonu Sarajevo bila i tri smrtna ishoda.

"U posljednje vrijeme je povećan broj testiranja, ali srećom još bilježimo trend broja pozitivnih manje od deset posto. To ne znači da ćemo se opustiti, pomno ćemo pratiti situaciju u narednom periodu”, objasnila je Pilav.

Potvrdila je da su u vojnoj bazi Butmir dvije osobe zaražene korona virusom, a radi se o državljanima Mađarske i Austrije. To su osobe koje su zaposlene u EUFOR-u, dodala je Pilav, i u stalnom su kontaktu sa bh. zdravstvenim službama.

Predsjednica Štaba civilne zaštite i ministrica komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Nihada Glamoč rekla je da za one koji krše mjeru izolacije, od subote je spreman paviljon u studentskom domu na Bjelavama, za prinudnu samoizolaciju.

Kako je objasnila u protekla 24 sata 49 osoba prekršilo mjeru samoizolacije, a 29 ih je prekršilo i zabranu kretanja, odnosno, policijski sat.

Brčko

Odjeljenje za zdravstvo Brčko Distrikta saopštilo je da je do devet sati 3. aprila broj pozitivnih osoba na korona virus 14 .

„Broj lica od kojih je uzet uzorak je 100, od čega su 84 negativna a rezultati za 2 uzorka se očekuju”, saopštilo je Odjeljenje za zdravstvo u Brčkom.

Ukupan broj osoba pod zdravstvenim nadzorom u Brčkom je 1219.

XS
SM
MD
LG