Dostupni linkovi

Dodik obišao objekte u Banjaluci opremljene za prijem zaraženih korona virusom


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, sa generalnim direktorom Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske Vladom Đajićem, obišao je danas objekte u krugu stare Hirurgije u Banjaluci, koji su opremljeni za prijem zaraženih korona virusom.

Kako je izjavio dr Đajić, opremljene su dvije operacione sale i pripremljeno je 400 kreveta za moguće pacijente.


Dodik je građanima poručio da i dalje ostanu disciplinovani, da poštuju uvedene mjere a prije svega socijalnu distancu, što je, kako je istakao, do sada dalo rezultate.

„Vjerujemo da će najteža situacija biti u naredne dvije sedmice i nemojte da vas prevari sunce pa da vrijeme povodite napolju“, rekao je Dodik.

Na molbu novinara da prokomentariše vanredno stanje koje je u ovom entitetu na snagu stupilo danas, član bh. Predsjedništva je rekao da će uvođenjem ovog stanja biti omogućeno da se na brži način donose uredbe sa zakonskom snagom, prije svega u oblasti radno - pravnog zakonodavstva. Najavio je i pomoć za poljoprivrednike, odnosno distribuciju devet hiljada paketa pomoći za proljetnu sjetvu.

Dodik je takođe rekao da Republika Srpska odnosno svi bolnički centri imaju dovoljan broj respiratora.

Dodao je i da je olitika Centralne banke BiH pogubna jer ta finansijska institucija ne odgovara na izazove sa kojima se suočava BiH.

On je novinarima u Banjaluci rekao da postoji 450 miliona evra viška iznad pokrića konvertibilne marke, što znači da Centralna banka BiH u ovom trenutku može obezbijediti oko 900 miliona KM sa pokrićem.

"Evropska centralna banka, federalne rezerve SAD i drugi emituju novac bez ikakvog pokrića, a mi ne koristimo ni ono za šta imamo pokriće", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, smanjenjem stope obavezne rezerve koje komercijalne banke drže kod Centralne banke BiH sa 10 na pet odsto bila bi obezbijeđena novčana masa od 2,5 milijardi KM (1,25 miliona evra) za cijelu BiH.

"U tom slučaju sa komercijalnim bankama treba samo napraviti dogovor da one taj novac plasiraju privredi i stanovništvu. Time bi bili stvoreni uslovi za realizaciju podsticaja o kojima mi govorimo", naveo je Dodik.

Komercijalne banke, dodao je Dodik, imaju više novca od obavezne rezerve, a Centralna banka primjenjuje negativnu kamatnu stopu što znači da joj plaćaju za čuvanje viška novca.

"Ranije sam bio spreman da podržim prijedlog da se ukine negativna kamata na iznose iznad obavezne rezerve. Sada smatram da je vrijeme da zatražimo da negativna kamata bude značajno veća kako bi banke morale da plasiraju novac koji imaju. Uvjerili smo se da su neke banke spremnije da plate negativnu kamatu Centralnoj banci, nego da kupe obveznice Vlade Republike Srpske koje im garantuju veći prinos od kamata", naglasio je Dodik.

On je poručio da banke moraju da dijele sudbinu društva, te da se ne može prihvatiti to da svojim restriktivnim mjerama, iznošenjem novca ili na neki drugi način umanje šanse za reagovanje na krizu izazvanu epidemijom korona virusa.

XS
SM
MD
LG