Dostupni linkovi

DF osporava odluke Vlade Crne Gore u borbi protiv COVID 19


Čelnici Demokratskog fronta

Opozicioni Demokratski front uputio je predlog Ustavnom sudu Crne Gore za pokretanje postupka ocjene ustavnosti gotovo svih odluka Vlade Crne Gore i Koordinacionog nacionalnog tijela za zarazne bolesti koje su donesene od početka pandemije korona virusa.

Demokratski front problematizuje naredbe i odluke Vlade Crne Gore o: proglašenju epidemije COVID 19, naredbe o sprovođenju mjera za sprječavanje infekcije izazvane novim korona virusom, privremene mjere za sprječavanje unošenja u zemlju... i druge odredbe „kojima se suspenduju odredbe mnogih važećih zakona pa i Ustava Crne Gore“.

Ova opoziciona grupacija problematizuje legitimnost Korodinacionog nacionalnog tijela za zarazne bolesti jer „odluku o njegovom osnivanju Vlada Crne Gore nije objavila u Službenom listu, a predsjednik tog tijela nije predstavnik Ministarstva odgovoran za poslove zdravstvene zaštite kako propisuje zakon“, navodi se u saopštenju Demokratskog fronta.

Do sada je u Crnoj Gori zaraženo 140 osoba korona virusom, dvije zaražene osobe su preminule, a pod zdravstvenim nadzorom je više od šest hiljada građana.

Prethodno su nevladine organizacije u Crnoj Gori (Institu Alternativa, Akcija za ljudska prava, Građanska alijansa) pozvale Ustavni sud da prati ostvarivanje zakonitosti i ustavnosti, te podnijele inicijativu kojom traže da Ustavni sud proglasi neustavnim objavljivanje podataka o osobama koje su u samoizolaciji.

Ustavni sud se nije oglašavao ni po jednoj inicijativi od kada su stupile na snagu vanredne mjere za sprječavanje širenja infekcije.

XS
SM
MD
LG