Dostupni linkovi

DF osporava odluke Vlade Crne Gore u borbi protiv COVID 19


Čelnici Demokratskog fronta
Čelnici Demokratskog fronta

Opozicioni Demokratski front uputio je predlog Ustavnom sudu Crne Gore za pokretanje postupka ocjene ustavnosti gotovo svih odluka Vlade Crne Gore i Koordinacionog nacionalnog tijela za zarazne bolesti koje su donesene od početka pandemije korona virusa.

Demokratski front problematizuje naredbe i odluke Vlade Crne Gore o: proglašenju epidemije COVID 19, naredbe o sprovođenju mjera za sprječavanje infekcije izazvane novim korona virusom, privremene mjere za sprječavanje unošenja u zemlju... i druge odredbe „kojima se suspenduju odredbe mnogih važećih zakona pa i Ustava Crne Gore“.

Ova opoziciona grupacija problematizuje legitimnost Korodinacionog nacionalnog tijela za zarazne bolesti jer „odluku o njegovom osnivanju Vlada Crne Gore nije objavila u Službenom listu, a predsjednik tog tijela nije predstavnik Ministarstva odgovoran za poslove zdravstvene zaštite kako propisuje zakon“, navodi se u saopštenju Demokratskog fronta.

Do sada je u Crnoj Gori zaraženo 140 osoba korona virusom, dvije zaražene osobe su preminule, a pod zdravstvenim nadzorom je više od šest hiljada građana.

Prethodno su nevladine organizacije u Crnoj Gori (Institu Alternativa, Akcija za ljudska prava, Građanska alijansa) pozvale Ustavni sud da prati ostvarivanje zakonitosti i ustavnosti, te podnijele inicijativu kojom traže da Ustavni sud proglasi neustavnim objavljivanje podataka o osobama koje su u samoizolaciji.

Ustavni sud se nije oglašavao ni po jednoj inicijativi od kada su stupile na snagu vanredne mjere za sprječavanje širenja infekcije.

XS
SM
MD
LG