Dostupni linkovi

C. Gora: Kazne za prekršaje od novčanh do 12 godina zatvora


Od novčane do kazne zatvora do 12 godina dijapazon je koji je crnogorski Krivični zakon predvidio za krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne bolesti.

Kazna zatvora i do 12 godina propisana je ukoliko neko zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima, u koje spada i kršenje mjera zabrane izlaska iz domova, izazove smrt jedne ili više osoba, objasio je advokat Zdravko Begović u izjavi za Radio Slobodna Evropa.

Na počeku primjene Vladinih mjera za suzbijanje širenja virusa korona najviše kazni bilo je za otvaranje ugostiteljskih objekata i kršenje samoizolacije.

Otkada su uvedene dodatne restriktivne mjere najviše kazni je izrečeno za kršenje zabrane izlaska u propisanim terminama. Za prva dva dana (31. marta i 1. aprila.) procesuirano je 98 osoba.Kažnjiva je i vozmja automobilom više od dvije odrasle osobe.

Advokat Begović je naveo da su Krivičnim zakonikom Crne Gore, zaprijećene visoke zatvorske kazne tako da će svi oni, koji ne budu poštovali propisane mjere, biti procesuriani za ozbiljna krivična djela, »imajući u vidu i da je posljedica tih krivičnih djela veoma teška«.

U zakoniku postoji čitav korpus krivičnih djela protiv zdravlja ljudi, kaže Begovic i pojašnjava da je za osnovno krivično djelo »nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti« predviđena kazna, od novčane, do zatvora do jedne godine.

Drugo krivično djelo, dodaje on, je prenošenje opasnih zaraznih bolesti. Onaj koji ne postupa po odlukama, propisima i naredbama, usljed čega dođe do prenošenja zaraznih bolesti, zaprijećena kazna je od jedne do tri godine zatvora.

"To imamo u situaciji kada je neko usljed kršenja mjera teško tjelesno povrijeđen ili mu zdravlje bude teško narušeno. Tada će se učinilac tog krivičnog djela kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina", pojasnio je Begović.

Objasnio je da je najteži oblik ukoliko usljed kršenja mjere bude nastupila smrt jednog ili više osoba i u tom slučaju će se počinilac kazniti kaznom zatvora od dvije do 12 godina.

On je, komentarišući polemike u javnosti kao i atmosferu u društvu nastalu nakon uvođenja mjera ograničavanja izlazaka, rekao da su mjere opravdane i da treba čuti glas struke.

"Bez obzira što sam ja pravnik i što bih morao da budem legalista, u ovom trenutku je najvažnije da sačuvamo zdravlje građana. Mjere su opravdane i treba ih striktno i rigorozno primjenjivati jer se jedino uz njih može oduprijeti pošasti koja je napala planetu", zaključio je Begović.

Građanima Crne Gore je od 31. marta zabranjen izlazak iz kuća radnim danima od 19 sati do pet ujutru, kao i od 13 sati u subotu, do pet sati u ponedjeljak ujutru.

Zabrana se ne odnosi na osobe koje obavljaju redovne radne zadatke i pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana, što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac.

XS
SM
MD
LG