Dostupni linkovi

BiH traži od Hrvatske ukidanje policijske pratnje za tranzit


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović uputio je danas apel, odnosno molbu Vladi Republike Hrvatske za ukidanje policijske pratnje i konvoja u međunarodnom prometu robe, uzimajući u obzir da su za međunarodni tranzitni prijevoz robe preko teritorije Republike Hrvatske, odlukom Kriznog štaba Republike Hrvatske, određena tri međunarodna granična prijelaza između dviju zemalja, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i prometa.

U svom dopisu ministar Mitrović je informirao ministra mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olega Butkovića da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo Zajednički prijedlog koji su pripremili Zajednički sekretarijat Prometne zajednice i Sekretarijat CEFTA-e s ciljem olakšavanja prometa i trgovine osnovne robe sa zapadnim Balkanom, a u skladu sa tačkom 15. Komunikacije Evropske komisije od 23. marta 2020. godine.

„Ministar Mitrović je zamolio Vladu Republike Hrvatske da vozačima koji su jedini stub odbrane ekonomije u ovoj izuzetno teškoj situaciji, prije svega, zajedno omogućimo dostojanstveno obavljanje izuzetno teškog posla u ovim okolnostima, pohvaljujući napore ambasadora Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini koji se također aktivno uključio u rješavanje nastalih problema sa ciljem normalizacije stanja.

Napomenuo je da je Republika Srbija jutros u potpunosti ukinula policijske pratnje i konvoje u međunarodnom prometu robe a nakon apela koji je prekjučer uputio.

Na kraju je ministar Mitrović predložio preduzimanje konkretnih mjera u cilju stabilizacije odvijanja teretnog prometa, i to: da se tranzit teretnih motornih vozila kroz teritoriju Republike Hrvatske odvija bez formiranja konvoja jasno određenim zelenim koridorima; da se omogući prelazak preko Graničnog prijelaza Šamac teretnih motornih vozila koja tranzitiraju preko teritorije Republike Hrvatske za sve zemlje; da se razmotri otvaranje i tranzitnog koridora preko Graničnog prijelaza Izačić.

"Ovo bi bili odgovarajući koraci koje je potrebno preduzeti na obostrano zadovoljstvo, a koji ne izazivaju bilo kakve poremećaje na obje strane.“ ističe se u saopštenju.

Navodi se i kako usljed širenja koronavirusa i obolijevanja od COVID-19 zemlje preduzimaju odgovarajuće jednostrane mjere kako bi se situacija što je moguće više stavila pod kontrolu.

Tako su na nivou Evropske unije i zapadnog Balkana preduzete sve aktivnosti da se iz mjera i ograničenja isključi međunarodni cestovni prijevoz robe, kako bi se snabdijevanjem na ovaj način robom u ovakvo teškoj situaciji barem malo ublažili negativni efekti pandemije.

XS
SM
MD
LG