Dostupni linkovi

Tači zatražio od Samoopredeljenja novog mandatara vlade


Predsednik Kosova Hashim Tači zatražio je od pokreta Samoopredeljenje ime novog kandidata za formiranje vlade Kosova, a nakon što je 25. marta izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija, inače lidera pokreta Samoopredeljenje, potvrđeno je iz Predsedništva.

U zahtevu upućenom Kurtiju, Tači ističe da je pokret Samoopredeljenje politički subjekat koji je osvojio većinu u Skupštini za formiranje Vlade i ima pravo da predloži novog kandidata za formiranje vlade.

Tači se tako umesto raspuštanja Skupštine i raspisivanja novih izbora, odlučio za formiranje nove vlade na Kosovu, čemu se inače Kurti protivi.

Nakon što je izglasano nepoverenje njegovoj vladi a na zahtev njegovog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova, Kurti smatra da Kosovo treba da ide u nove izbore nakon pandemije, a do tada funkcioniše njegova vlada na dužnosti. S toga je mala verovatnoća da će Samoopredeljenje dati kandidata za mandatara nove vlade.

Tači se inače poziva na član 95. Ustava Kosova i odluku Ustavnog suda iz 2014.

Taj član predviđa da predsednik nakon izbora i konsultacija sa političkim partijama koje su dobile neophodnu većinu za formiranje vlade, predlaže Skupštini kandidata za premijera koji u roku od 15 dana treba da predstavi vladu Skupštine na glasanje.

Ukoliko sastav vlade ne dobije većinu, predsednik u roku od 10 dana imenuje drugog kandidata na osnovu iste procedure. Ukoliko se vlada ne izabere ni drugi put, onda predsednik raspisuje izbore.

Odluka Ustavnog suda iz 2014. tumači član 95, u kojem se navodi da je na diskreciji predsednika Republike da nakon konsultacija sa strankama ili koalicijama, odluči koja će partija ili koalicija dobiti mandat da predlaže drugog kandidata za premijera.

Takođe stoji da nije isključeno da predsednik može odlučiti da istoj stranki da drugu mogućnost da predloži drugog kandidata za premijera koji može da bude uspešan u formiranju nove vlade. Isto tumačenje navodi da "predsednik Republike treba da proceni koja je najveća verovatnoća da će politička stranka predlagati kandidata za premijer koji bi dobio neophodne glasove u Skupštini za formiranje nove vlade".

Sud takođe naglašava da, prema Ustavu, predsednik Republike predstavlja državu i jedinstvo naroda, i predsednikova je odgovornost da sačuva stabilnost zemlje i da nađe preovladavajuće kriterijume za formiranje nove vlade kako bi se izbegli izbori.

Tači je tokom prethodna dva dana vršio konsultacije sa političkim partijama o tome šta treba uslediti.

Osim Kurtija, svi su podržali formiranje nove vlade a kako se ne bi odražali novi izbori, pre svega zbog pandemije.

XS
SM
MD
LG