Dostupni linkovi

U BiH još dva smrtna slučaja, ukupno 15


Sarajevo, 1. april 2020.
Sarajevo, 1. april 2020.

Na Klinici za plućne bolesti u Podhrastovima, u Sarajevu, preminula je žena pozitivna na korona virus, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Potvrđeno je i da su pacijenti s Klinike za gastroenterohepatologiju KCUS-a i dva ljekara s KCUS-a, negatinvi na korona virus, nakon što su testirani poslije potvrde da je doktorica sa ove klinike zaražena.

Potvrđena je i smrt muškarca na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, koji je pozitivan na korona virus.

U saopštenju je navedeno kako se radi o osobi „srednje životne dobi sa više hroničnih udruženih oboljenja“.

S ova dva smrtna ishoda broj preminulih od posljedica zaraze korona virusom u Bosni i Hercegovini povećan je na 15.

Osam je novozareženih korona virusom i u Unsko- sanskom kantonu i to šest osoba u Cazinu i pojedna u Bihaću i Bosnaskoj Krupi, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva tog kantona.

Svih osam novozaraženih bili su u kontaktu sa ranije zaraženim, navela je Zarina Mulabdić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Unsko- sanskog kantona

„Sada se i svi njihovi kontakti prate i stavljeni su u samoizolaciju“, kaže Zarina Mulabdić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Unsko- sanskog kantona.

I u Hercegovačko-neretvanskom kantonu sa sjedištem u Mostaru, registrirano je sedam novih slučajeva zaraženih koronavirusom i to pet u Čitluku, novom žarištu zaraze, te po jedan slučaj u Mostaru i Jablanici, saopšteno je iz Kriznog štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Novi slučajevi, njih osam, zabilježeni su i u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK), sa sjedištem u Širokom brijegu, a šest novozaraženih registrovano je i u Brčko distriktu.

Novim slučajevima broj zaraženih u Bosni i Hercegovini porastao je na 515.

XS
SM
MD
LG