Dostupni linkovi

EU uručuje pomoć u borbi protiv COVID-19 kantonu Sarajevo


Šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler
Šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler

Šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Johann Sattler i rezidentna koordinatorica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, Steliana Nedera, uručit će danas, 2. aprila 2020. godine, 2.000 medicinskih štitnika za lice (vizira) premijeru Kantona Sarajevo Mariju Nenadiću i predsjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aidi Pilav., sopšteno je iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

Nabavku je finansirala Evropska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa (COVID-19) kojeg provodi UNDP BiH.

Najavljeno je da i da će 15.000 vizira do kraja sedmice biti dostavljeno svim kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovini, Republici Srpskoj i Brčko distriktu BiH. Vizire proizvodi bh. firma iz Goražda, a ovime je Evropska unija podržala i lokalnu proizvodnju.

„U toku dana, biti će završena i isporuka 7.500 testova na koronavirus u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru, u saradnji sa provedbenim partnerom, UNDP BiH. Ova pomoć je dio prvog paketa podrške Evropske unije za hitne medicinske potrebe u BiH u borbi protiv koronavirusa u vrijednosti od dva miliona eura. Ukupno sedam miliona eura je planirano za ovu podršku, koja uključuje i nabavku 80 respiratora. Isporuka prvih respiratora se očekuje u prvoj polovini aprila 2020. godine“, navodi se u saopštenju.

U BiH je registrovano 515 osoba sa korona virusom, a 15 je preminulo.

XS
SM
MD
LG