Dostupni linkovi

Vulin: Karla Bilta ne pamtimo po dobru


Srbija zna ko i koliko joj je pomogao u borbi sa virusom: Aleksandar Vulin
Srbija zna ko i koliko joj je pomogao u borbi sa virusom: Aleksandar Vulin

"Karla Bilta pamtimo iz vremena građanskih ratova u SFRJ, nismo ga zapamtili po dobru. Tada je tražio od Srba da se ne brane i da prihvate da im svi drugi pa i on uređuju život“, rekao je 2. aprila ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

On je, kako prenosi Ministartsvo odbrane, naveo da Srbiji „niko nije pomogao toliko mnogo, na vreme i bez uslova kao Kina“.

„Srbija zna ko i koliko joj je pomogao u borbi sa virusom i ne zaboravlja, kao što pamti i ko joj je i koliko zla naneo tokom devedesetih. Srbija sama bira svoje prijatelje, kao što je i neprijatelji izaberu sami“, rekao je ministar odbrane.

Švedski političar i diplomata i kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne odnose Karl Bilt izjavio je 1. aprila u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Evropa primećuje zaokret ka Kini u srpskoj politici i da to za Srbiju može da bude kontraproduktivno.

Govoreći o svojoj prethodnoj objavi na društvenoj mreži Tviter, u kojoj je komentarisao odnos Srbije prema pomoći koja stiže iz Evropske unije i iz Kine, Bilt je rekao da je „primetio činjenicu da je napravljen veliki 'spektakl' od prilično ograničene kineske pomoći, dok nije video odgovarajuće 'hvala' za daleko značajniju pomoć Evropske unije“, te da je to „primećeno širom Evrope“.

„Bilt traži od Srbije da ne veruje svojim očima već njemu. Možda bi trebalo da proba to objasniti Italijanima, Špancima, oni i onako ne mogu da veruju svojim očima kada vide koliko im članice EU ne pomažu", rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Podsećamo, na Biltov Tvit od 27. marta u kome je komentarisao odnos Srbije prema pomoći koja stiže iz EU i Kine ranije su reagovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

U Beograd je 26. marta sleteo prvi od nekoliko aviona koje finansira Evropska unija, a kojima su iz Kine u Srbiju dopremljena medicinska sredstava koja je Srbija kupila od Kine ili dobila kao donaciju Republike Kine i više kineskih preduzeća.

Avion su na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu dočekali predsednica Vlade Srbije Srbije Ana Brnabić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Prethodno je, 21. marta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić na beogradskom aerodromu Nikola Tesla dočekao avion nacionalne avio-kompanije Srbije koji je dovezao stručnjake i medicinsku pomoć, a Radio-televizija Srbije uživo je prenosila sletanje aviona.

Avion sa lekarima i pomoći iz Kine sleteo u Beograd
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Pored Vučića, avion su dočekali i kineska ambasadorka u Srbiji, Čen Bo ministri odbrane, finansija, zdravlja u Vladi Srbije - Aleksandar Vulin, Siniša Mali i Zlatibor Lončar.

Predsednik Vučić je tada izjavio da je to prvi od nekoliko aviona koji će prevesti u Srbiju pomoć iz Kine i zahvalio se kompaniji Air Serbia što su, kako je rekao, „radili danonoćno da kineske prijatelje dovedu u Srbiju“. Vučić je na aerodromu izjavio i da je Kina “prijatelj za vjek i vjekova“, te da Srbija pomoć “ne sme da zaboravi”.

XS
SM
MD
LG