Dostupni linkovi

Roth: Njemačka će pomoći BiH u borbi protiv korona virusa


Njemački državni ministar za evropske poslove Michael Roth
Njemački državni ministar za evropske poslove Michael Roth

Njemačka neće zaboraviti Bosnu i Hercegovinu ni tokom pandemije korona virusa, poručio je u srijedu njemački državni ministar za evropske poslove Michael Roth nakon video razgovora s ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković.

Roth je pozvao na zajedništvo, što je, kako je rekao, od krucijalne važnosti i to ne samo unutar granica Evropske unije nego je potrebno pomoći i partnerima na zapadnom Balkanu.

BLOG UŽIVO o korona virusu

Izrazio je zadovoljstvo što političke stranke zajednički djeluju u odgovoru na pandemiju i na taj način pokazuju da postoje centralna pitanja gdje je važna sloga i jedinstvo kao i timski rad posebno jer to nije samo po sebi razumljivo u BiH.

"Preuzmite odgovornost za zemlju, a ovo jedinstvo koje se sada pokazuje prenesite u političku svakodnevnicu u BiH. U živim demokratijama neslaganja su normalna, ali kada je riječ o važnim društvenim pitanjima potreban je politički dogovor", pojasnio je Roth.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković podsjetila je da su svi zabrinuti u borbi protiv pandemije korona virusa dodajući da su nadležne institucije i Koordinacijsko tijela na nivou države djelovale s konkretnim mjerama te su rezultati veoma dobri.

Sagovornici su podsjetili na potrebu implementacije 14 prioriteta koje je BiH postavila Evropska komisija te je Turković ocijenila da bi se time pokazalo da je BiH kredibilan partner za početak pregovora.

XS
SM
MD
LG