Dostupni linkovi

Dodik: Uz poštovanje mera vrhunac pandemije će proći za dve do tri nedelje


Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da bi uz drastične mere za dve do tri sedmice mogao da prođe vrhunac pandemije korona virusa u BIH.

"Mislim da je daleko veći broj zaraženih nego što je evidentirano. Neki nemaju nikakve simptome, a prenose zarazu", rekao je Dodik za televiziju N1.

Navodeći da je normalno da se ljudi plaše trenutne situacije, Dodik je ocenio da sada "nije vreme za paniku, već za odgovornost".

Kaže i da, uprkos tome što je RS ranije donela zaključak da ne učestvuje u odlučivanju na nivou BiH zbog presude Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu, situacija je sada drugačija.

"Neophodno je da radimo na tome da vidimo kako ćemo sanirati posledice koje dolaze, pre svega užasan pad ekonomije, i kako da održimo stabilnost kroz budžet", rekao je srpski član Predsedništva BiH.

Pad privrede za deset odsto

Ocenio je da se treba pripremati za scenario koji predviđa pad privrede od 10 odsto.

"Privredni i ekonomski rast jeste zaustavljen, ali nije uništen kao što je bilo u vreme poplava. Na nama je da vidimo kako će biti očuvan", naveo je Dodik.

On je ponovo kritikovao centralnu banku BiH, ocenivši da je "inertna" i da "ne koristi ni građanima, ni državi", kao i da je "znatno smanjila mogućnosti upravljanja krizom”.

Kina jedina opcija za nabavku opreme

Dodik je kazao da svakog dana koordinira rad tima koji pokušava da nabavi što više opreme.

"Dobili smo pomoć iz Srbije, dramatična je situacija na tržištu, mnogo veći igrači svaki dan pokušavaju da kupe sve što se kupiti može. Jedina opcija je Kina, pokušavamo da uradimo sve što je neophodno", dodao je Dodik.

On je rekao i da je za vlast ključno pitanje osiguranje snabdevanja tržišta namirnicama.

"Ima dovoljno zaliha za celu BiH i niko ne treba da brine. Osnovni problem je brašno i druge namirnice bez kojih se ne može", naveo je Dodik.

Rekao je da je u razgovoru s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem "uspeo da izdejstvuje oslobadjanje odredjene količine brašna", i da RS i Federacija BiH kupe po 15 tona pšenice.

XS
SM
MD
LG