Dostupni linkovi

Grupa zastupnika Parlamenta BiH traži izmjenu poslovnika i neometan rad za vrijeme krize


Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, arhivska fotografija
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, arhivska fotografija

Grupa zastupnika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) okupljenih oko neformalnog Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja pozvali su kolegije domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da u najkraćem vremenskom roku pripreme i hitno sazovu sjednice Predstavničkog doma i Doma naroda.

Oni očekuju da će se tokom tih sjednica napraviti izmjene i dopune potrebnih zakona, kako bi se ojačala spremnost Bosne i Hercegovine da odgovori trenutnoj sigurnosnoj i zdravstveno-epidemiološkoj situaciji koja je izazvana pandemijom korona virusa.

"Prioritetna zadaća oba doma Parlamentarne skupštine je da pristupe izmjenama Poslovnika Predstavničkog doma i Poslovnika Doma naroda, kako bi se omogućilo prisustvo na sjednicama i odlučivanje bilo putem online pristupa, video-linka ili na drugi način. Time bi se omogućila neometana komunikacija oba doma Parlamentarne skupštine tokom trajanja krize, što poslovnici koji su trenutno na snazi ne predviđaju", navedeno je u saopćenju.

Grupa zastupnika je na današnjem online sastanku razgovarala o hitnim mjerama koje Parlament Bosne i Hercegovine treba poduzeti u borbi protiv ekspanzije pandemije COVID-19 (korona virusa), kao i osiguravanju podrške u zaštiti zdravlja stanovništva i pratećim mjerama ublažavanja devastirajućih ekonomskih posljedica pandemije.

“Odlučni smo u namjeri da pokažemo punu ličnu i političku spremnost na hitnu akciju kako bi se brzim prilagođavanjem zakonskog okvira omogućila hitna i prijeko potrebna nabavka i uvoz medicinske opreme i sanitetskog materijala, pružila podrška opstanku ekonomskog sektora i solidarno rasporedio teret borbe protiv pandemije između javnog i privatnog sektora”, saopćila je grupa zastupnika.

Klub za evropske integracije i sigurnosna pitanja PS BIH čine devet zastupnika iz različitih političkih opcija.

XS
SM
MD
LG