Dostupni linkovi

Hrvatska privremeno zatvara granične prelaze za pogranični promet sa BiH


Granična policija BiH, ilustrativna fotografija
Granična policija BiH, ilustrativna fotografija

Ministarstvo bezbjednosti BiH saopštilo je u srijedu da je odluka o zatvaranju malograničnih prijelaza sa Hrvatskom uslijedila nakon dogovora BiH i Hrvatske.

U saopštenju se podsjeća da je Granična policija BiH dobila obavještenje Nacionalnog koordinacijskog centra MUP-a Republike Hrvatske da će sutra od 7 sati privremeno biti zatvoreni svi granični prijelazi za pogranični promet između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Iz Ministarstva bezbjednosti su potvrdili da se zatvaraju i oni granični prijelazi preko kojih je odlukom Mješovite komisije za praćenje ugovora između Hrvatske i BiH o graničnim prijelazima, privremeno omogućen međunarodni promet putnika.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo bezbjednosti prethodno dobilo mišljenje Granične policije, a onda je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić cijeli predmet proslijedio Ministarstvu inostranih poslova i ministru Biseri Turković.

Nakon toga, upućena je zvanična nota Hrvatskoj, gdje se prihvata prijedlog te zemlje da se oficijelno zatvore malogranični prelazi, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva bezbjednosti napominju da preko ovih prijelaza praktično i nije bilo komunikacije "jer, kao što je poznato, obje zemlje su donijele zabranu o ulasku stranaca, tako da se malogranični promet i nije odvijao".

Na ovim prijelazima nema sanitarnih inspektora tako da i zbog toga nije bilo moguće koristiti te prelaze, pojašnjava se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG