Dostupni linkovi

Nemačka produžava ograničenje socijalnog kontakta do posle Uskrsa


Nemačka kancelarka Angela Merkel i ministar zdravlja Jens Špan
Nemačka kancelarka Angela Merkel i ministar zdravlja Jens Špan

Ograničenje socijalnog kontakta će ostati na snazi najranije do 19. aprila, saopštila je nemačka vlada nakon sastanka nemačke kancelarke Angele Merkel i premijera 16 nemačkih regija.

“Građani moraju svesti kontakte sa ljudima van njihovog domaćinstva na minimum, čak i tokom predstojećih uskršnjih praznika”, navodi nemačka vlada i poziva građane da otkažu sva putovanja i posete rodbini, kako van Nemačke, tako i unutar zemlje.

Nemačka kancelarka Angela Merkel nije želela da prognozira do kada bi ove mere mogle da ostanu na snazi i ponovila da broj novih infekcija i hospitalizovanih mora značajno da opadne.

“Pacijenti sa težom kliničkom slikom ostaju na intenzivnoj nezi više od dve nedelje i zbog toga moramo da izbegnemo preopterećenost zdravestvenog sistema”, poručila je Merkel.

Kancelarka i premijeri su se saglasili da ne komentarišu javno vreme trajanja mera, kao i da će o njima ponovo raspravljati 14. aprila.

Dogovoreno je i da za sada nema potrebe da se uvodi obavezno nošenje zaštitnih maski na javnim mestima

Testira se aplikacija za praćenje zaraženih

Govoreći o uvođenju sistema praćenja zaraženih putem aplikacije, Merkel je rekla da bi i sama koristila takvu aplikaciju.

“Ono što treba da bude jasno jeste da ćemo to sprovoditi na dobrovoljnoj bazi”, objasnila je Merkel i dodala da bi i ostalim zemljama preporučila isti sistem.

Aplikaciju trenutno testiraju nemački vojnici u Berlinu.

Ranije su političari i iz vladakjuće koalicije, ali i iz opozicije, kritikovali predlog ministra zdravlja Jensa Špana o koriščenju podataka sa mobilnih telefona kako bi se pratili oni za koje se sumnja da su bili u kontaktu sa zaraženima korona virusom.

XS
SM
MD
LG