Dostupni linkovi

Republika Srpska donijela uredbu o kontrolisanju cijena


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Republici Srpskoj sutra stupa na snagu Uredba o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena, koju je Vlada Republike Srpske donijela kao privremenu mjeru radi sprečavanja poremećaja na tržištu u vezi sa snabdijevanjem robom, tokom pandemije korona virusa u Republici Srpskoj, saopšteno je u srijedu iz entitetskog Ministarstva trgovine i turizma.

"Razlog za propisivanje navedene mjere je prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih trgovaca, sa ciljem zaštite ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdjevenosti tržišta", navedeno je u saopštenju.

Ograničenje se odnosi na osnovne životne namirnice, sredstva za dezinfekciju, kao i zaštitnu opremu u borbi protiv korona virusa.

Ističe se kako je uredbom propisano ograničavanje marži svih učesnika u lancu snabdijevanja robom ili proizvodima tako da ne prelaze nivo marži te robe ili tih proizvoda koja je evidentirana na dan 5. marta 2020. godine.

Dodaje se i da će novčane kazne za prekršioce Uredbe, u zavisnosti od toga da li je riječ o preduzetniku, privrednom društvu ili odgovornom licu u privrednom društvu, iznositi od 5.000 KM do 10.000 KM.

Stupanjem na snagu ove Uredbe, kako se ističe, prestala je da važi Uredba o vraćanju cijena na prethodni nivo, koja je bila u primjeni od 18. marta ove godine, a koja je donesena kao privremena mjera neposredne kontrole cijena s ciljem zaštite životnog standarda stanovništva zbog situacije nastale pojavom virusa korona u Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG