Dostupni linkovi

Mostarski muftija uputio pismo podrške hercegovačkim franjevcima


Džamija u Bosni i Hercegovini, ilustrativna fotografija
Džamija u Bosni i Hercegovini, ilustrativna fotografija

Mostarski muftija Salem efenedija Dedović u srijedu je uputio pismo podrške i saosjećanje zamjeniku provincijala Hercegovačkih franjevaca fra Iki Skoki povodom novonastale zdravstvene krize u samostanu u Miletini i Domu za nezbrinutu djecu "Majčino selo" u Međugorju.

"Kao mostarski muftija, brat i prijatelj, iskazujem svoje suosjećanje s Tvojom braćom hercegovačkim franjevcima koji su pogođeni velikom kušnjom corina virusa unutar svojih redova, moleci Dragoga Boga da vam olakša i otkloni od vas bolest, a nadahne vas snagom vjere i strpljenja. Svi zajedno ujedinjeni u molitvi svako na svoj način i predani dobročinstvu nadamo se ozdravljenju. Utjehu i nadu tražimo od Dragoga Boga“, navodi se u pismu.

Fra Skoko se srdačno zahvalio na razumijevanju i riječima ohrabrenja.

Muftija je telefonski razgovarao i sa episkopom Zahumsko-hercegovačkim vladikom Dimitrijem interesirajući se za izazove s kojima se suočava Srpska pravoslavna crkva.

Vladika se zahvalio muftiji na bratskoj brizi i uvijek velikoj ljubavi za dijalog koji vodi u Hercegovini, navodi se u saopštenju muftijstva Mostar.

Pismo dolazi nakon informacije da je koronavirusom zaraženo nekoliko osoba iz Međugorja, koje brinu o napuštenoj djeci u ustanovi Majčino selo.

Krizni štab Hercegovačko-neretevanskog kantona (HNK) je 30. marta donio odluku da se "kuća sa redovnicima i redovnicama i Majčino selo stave u jedan oblik karantene, gdje će im se svakodnevn dostavljati hrana i sve nužno".

XS
SM
MD
LG