Dostupni linkovi

BiH apeluje na Srbiju da ukine policijsku pratnju i konvoje na graničnim prelazima


Kolona kamiona na graničnom prelazu u Srbiji
Kolona kamiona na graničnom prelazu u Srbiji

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović uputio je apel, odnosno molbu, Vladi Republike Srbije za ukidanje policijske pratnje i konvoja u međunarodnom prometu roba.

"Ukidanje policijske pratnje i formiranja konvoja pomoglo bi svim vozačima, zdravstvenim i radnicima na graničnim prijelazima, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, u snabdijevanju potrebnom robom. To bi značajno doprinijelo u borbi protiv korona virusa", navodi se u saopštenju.

Ministar Mitrović smatra da okupljanje vozila koja vrše međunarodni transport za vrijeme vanrednog stanja dovodi do velikih gužvi na graničnim prijelazima, čime se stvara mogućnost širenja zaraze na vozače, policajce, carinike i druge radnike na graničnim prijelazima.

"U vrijeme svjetske krize izazvane epidemijom korona virusa sve članice zapadnog Balkana i Evropske unije dužne su da zaštite zdravlje i živote građana, te omoguće nesmetan protok robe u međunarodnom transportu. Prije svega, to se odnosi na lijekove, sanitetski i higijenski materijal, medicinsku opremu, prehrambene proizvode te drugu robu neophodnu za nesmetano funkcioniranje privrednih subjekata“, navodi se u saoštenju.

Direktivom Evropske komisije od 24. marta 2020. godine o formiranju zelenih koridora, koje je Bosna i Hercegovina već dostavila u sjedište Prometne zajednice i Evropske komisije, i uputstvom o nesmetanom prometu robe, teži se što više olakšati i ubrzati međunarodni promet robe na graničnim prijelazima i kroz teritorije članica EU i zapadnog Balkana.

Na taj način sva roba može olakšano i brže stići do krajnjeg odredišta, stoji u saopštenju proslijeđenom medijima iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

XS
SM
MD
LG