Dostupni linkovi

SAD protiv mera reciprociteta


Američka zastava koja se nalazi ispred Vlade Kosova u Prištini
Američka zastava koja se nalazi ispred Vlade Kosova u Prištini

Sjedinjene Američke Države saopštile su da su protiv nove odluke Vlade Kosova o zameni takse od 100 odsto na robu iz Srbije recipročnim merama.

"Sjedinjene Države su bile jasne da Kosovo treba da ukine sve takse, a ne da stvara nove barijere, jer ove politike štete građanima Kosova i guše ekonomiju Kosova", navodi se u saopštenju Američke ambasade u Prištini.

Vlada Kosova na dužnosti je utorak uveče donela odluku o postepenom uvođenju recipročnih mera Srbiji, mera koja će zameniti taksu od 100 odsto na robu iz Srbije iz 2018. godine. Što se Bosne i Hercegovine tiče, taksa se ukida bez ikakvog uvođenja recipročnih mera.

"Ove mere stvaraju dodatne problema u trenucima kada SAD veruju da će sporazumi o avio, železničkom i drumskom saobraćaju o kojima su se obe strane dogovorile, kada budu sprovedeni, povećati ekonomski razvoj i stvoriti uslove potrebne za uspešan dijalog", dodaje se.

Kurti: Reciprocitet stupa na snagu

Premijer Kosova na dužnosti Aljbin Kurti (Albin) na konferenciji novinare u utorak je rekao da se prva odluka vlade u tom pogledu odnosi na oznake u dokumentima koji treba da budu u skladu sa ustavom Kosova i zakonodavstvom na snazi.

Radi se o fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima i ostaloj propratnoj dokumentaciji za prehrambene i druge proizvode biljnog, neživotinjskog i životinjskog porekla a koje se podvrgavaju kontroli na granici.

"Počinjemo sa postepenim sprovođenjem reciprociteta, što je zamena za taksu. U ovom slučaju se odnosimo na reciprocitet samo sa Srbijom, što znači da BiH potpuno uklanjamo taksu od 100 odsto bez ičeg drugog dodatnog", kazao je Kurti.

Đurić: Taksa suspendovana, ne ukinuta

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić kazao je da “Kurti nije ukinuo takse”, već da se radi o “oročenoj suspenziji takse i to uslovnoj, a istovremeno uvodi nove kaznene mere za naše građane i privredu, koje naziva reciprocitetom”, stoji na internet stranici kancelarije.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel napisao je na Tviteru da je “srećan zbog ovakve odluke vlade na dužnosti”, navodeći da je ona veoma važna.

XS
SM
MD
LG