Dostupni linkovi

Pet osoba na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu


Zdravstveni centar Saraj polje u Sarajevu
Zdravstveni centar Saraj polje u Sarajevu

U Kantonu Sarajevo do sada je registrovano 28 pozitivnih na korona virus, a testirano je ukupno 321oosba.

"To je što je dobra zdravstvena situacija. U posljednja 24 sata urađeno je 49 testiranja i četiri osobe su bile pozitivne na virus", izjavila je dr Aida Pilav na današnjoj zajedničkoj sjednici Vlade i Štaba civilne zaštite ovog kantona.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu nalazi se pet pacijenata čije je stanje srednje teško i niko nije priključen na respirator.

"Kanton Sarajevo ima dovoljno testova, veliki broj je stigao u subotu", poručila je dr Aida Pilav i pozvala stanovnike da nose maske, navodeći kako one ipak pružaju zaštitu i sprječavaju dodirivanje pojedinih dijelova lica.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić izjavio je da je dosta posla u pripremi zdarvstvenog sistema u odbrani protiv virusa korona i poručio da je u roku od nekoliko sati, ako se ukaže potreba, moguće u funkciju staviti nove bolničke kapacitete koji broje oko dvije hiljade bolničkih kreveta.

"Prvi put nakon skoro pedeset godina Sarajevo je moralo osigurati karantenu u kojoj se sada nalazi grupa od 18 studenata koji su stigli iz Italije. Za one koji ne budu poštovali pravila samoizolacije takođe je pripremljen poseban objekat", rekao je Nenadić.

Premijer je naglasio i da će narednih dana, zahvaljujući saradnji sa Razvojnim programom ujedinjenih nacija (UNDP), stići i nova zaštitna oprema za medicinsko osoblje, a zatim i novi respiratori.

XS
SM
MD
LG