Dostupni linkovi

U Banjaluci preminula jedna osoba, još devet pozitivno na korona virus u BiH


Od posljedica zaraze korona virusom u Banjaluci je preminula jedna osoba, saopšteno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

"Riječ je o pacijentu iz Banje Luke kod kojeg je ranije bilo potvrđeno prisustvo korona virusa, a koji je imao više hroničnih udruženih oboljenja. Pacijent je liječen u Klinici za infektivne bolesti od 28. marta", stoji u saopštenju.

BLOG UŽIVO o korona virusu

Na Klinici za infektivne bolesti u Banjaluci ranije danas su preminula dva zaražena pacijenta, a broj smrtnih ishoda u Bosni i Hercegovini se povećao na 13.

I na području Unsko-sanskog kantona registrovana su nova tri slučaja zaraženih korona virusom, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministrica zdravstva USK dr. Nermina Ćemalović.

"Rezultati su pokazali tri pozitivna od 12 testiranih uzoraka. Radi se o dvije osobe iz Bihaća i jednoj iz Velike Kladuše", kazala je Ćemalović.

Na liječenju u Kantonalnoj bolnici je i dalje osam pacijenata, među kojima su i tri osobe za koje su upravo stigle potvrde da su pozitivni na korona virus.

"Stanje svih pacijenata je stabilno", kazao je dr Hajrudin Havić direktor Kantonalne bolnice "Dr.Irfan Ljubijankić u Bihaću".

Broj oboljelih osoba na području Unsko-sanskog kantona je trenutno 11, uz dva smrtna slučaja.

"Na području USK smo do danas registrirali 7 klastera (Bihać 5, Krupa 1 i Cazin 1) i današnja tri. Vrši se nadzor i ispitivanje svih kontakata. Prate se i pacijenti koji su bili u kontaktu u Kliničkom centru Tuzla. Stavljeni su pod zdravstveni nadzor- samoizolaciju i svi će biti testirani. Do sada ni jedan nije razvio simptome bolesti. Epidemiološka situacija trenutno je zadovoljavajuća prema podacima sa terena odnosni domova zdravlja u našem Kantonu kao i trenutnog stanja na zaraznom odjelu u Kantonalnoj bolnici. Ipak, situacija je i dalje visoko rizična. Rezultat će biti odraz našeg ponašanja i pridržavanja mjera prevencije i ovisi isključivo od nas, kao zajednice i svakog pojedinačno", ističe Zarina Mulabdić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona.

Pet stvari koje treba da znate o korona virusu i maskama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Pet novozaraženih potvdili su u saopštenju i iz Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona. Četiri slučaja u Čitluku i jedan u Konjicu. Ovim se broj zaraženih u tom kantonu povećao na 59.

Broj zaraženih u Bosni i Hercegovini se s ovim slučajevima povećao na 422.

XS
SM
MD
LG