Dostupni linkovi

Inspekcijski organi u FBiH izdali preko 20.000 rješenja o izolaciji


Sarajevo, 24 mart 2020.
Sarajevo, 24 mart 2020.

Sanitarni inspektori u Federaciji BiH su u okviru kontinuiranih aktivnosti za vrijeme pandemije korona virusa, od 15. do 30. marta izdali ukupno 20.157 rješenja o izolaciji na period od 14 dana, stoji u priopćenju te institucije.

Anis Ajdinović direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) je naveo da je do 30. marta izdata mjera samoizolacije za 2.436 državljana BiH s prebivalištem u RS-u koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza na području FBiH, a svi njihovi lični podaci su dostavljeni Inspektoratu RS na daljnje postupanje.

"Isto vrijedi i za 249 državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni njihovom Inspektoratu. U utorak ističu mjere iz 1.675 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni inspektori, čime je dosad za ukupno 5.839 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana", naveo je Ajdinović.

BLOG UŽIVO o korona virusu

Od 15. marta po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, FUZIP je rasporedila inspektore iz svih 10 inspektorata na granične prijelaze, gdje trenutno 86 federalnih inspektora u tri smjene vrše sanitarnu kontrolu putnika 24 sata pri ulasku u BiH.

Ajdinović navodi da je, vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata 30. marta na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona izvršio devet inspekcijskih nadzora i sedam kontrolnih nadzora, te podnio šest prekršajnih naloga u iznosu od 4.450 KM.

"Povećanje cijena artikala s Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena (brašno, ulje, riža, kvasac, povrće, voće, zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju, itd.) je do sad evidentirano kod ukupno 19 subjekata nadzora", kazao je direktor Anis Ajdinović.

XS
SM
MD
LG