Dostupni linkovi

Po tri novozaražene osobe u Brčkom i zvorničkoj regiji


Građani u BiH nose maske, ilustracija
Građani u BiH nose maske, ilustracija

Na području Brčko Distrikta registrovana su tri nova slučaja virusa korona. Ukupan broj zaraženih porastao je na šest potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol Vlade Brčko Distrikta Slavica Pavlović.

„Radi se o dvije osobe, koje su došle iz Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli, te jedna koja je doputovala iz Austrije. Kod dvije osobe klinička slika ocijenjena je srednje teškom i imaju početak upale pluća, dok zaražena osoba koja je došla iz Austrije ima blaže simptome. Svi su smješteni u bolnicu na poseban odjel“, kazala je Pavlović.

Sva lica koja su bila u kontaktu sa zaraženima su detektovana i pod ljekarskim su nadzorom.

Inače, od ponedjeljka je na snazi naredba o produženju izolacije osobama kojima je izdato rješenje sa 14 na 28 dana.

Također je naloženo da se izvrši uvid u uslove i mogućnosti odvojenog života za članove porodice od osoba koje su stavljene u izolaciju te da se, u slučaju nemogućnosti odvojenog života, izda rješenja o izolaciji i ostalim članovima zajedničkog domaćinstva.

Tri nova slučaja zaraze u zvorničkoj regiji

Na vanrednoj pres konferenciji koja je održana u prostorijama Gradske uprave Zvornik potvrđeno je da su tri osobe iz regije Birač pozitivne na korona virus, odnosno po jedno iz Zvornika, Milića i Šekovića.

Kako je rečeno sva tri lica su testirana nakon saznanja da su boravili u Centru za srce u Tuzli, a gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović istakao je da se trenutno utvrđuje sa kime su ova lica bila u kontaktu.

„Branili smo granice, a problem nam je došao iznutra. Mi smo deset minuta nakon dobijanja rezultata sazvali Štab za vanredne situacije“, rekao je Stevanović i najavio da će u utorak naveče biti obavljen prvi krug testiranja.

Infektolog Pero Pajkanović naveo je kako su sve tri osobe 1957. godište.

„Održan je sastanak štaba i preduzete su odgovarajuće mjere. Lice iz Šekovića se osjeća relativno dobro, a ostala dva su u takođe u zadovoljavajućem stanju i ne zahtijevaju bolničko liječenje. Njihovo stanje će se pratiti i po potrebi će se smjestiti u bolnicu“, rekao je Pajkanović.

Marko Savić, zamjenik komandanta opštinskog Štaba za vanredne situacije iz Milića za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazao je kako je Štab naredio identifikaciju potencijalnog klastera, odnosno svih osoba koje su bila u kontaktu sa zaraženim.

„U narednim satima bit će izvršeno testiranje još tri osobe iz Milića i jedne osobe iz Zvornika, koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom. Izvršena je dezinfekcija prostora gdje te osobe žive“, dodao je Savić.

U Bosni i Hercegovini je do sada potvrđeno 414 zaraženih korona virusom.

XS
SM
MD
LG