Dostupni linkovi

Krizni štab FBiH: Nema slučajeva korona virusa među migrantima


IOM premješta nigrante u BiH zbog pandemije
IOM premješta nigrante u BiH zbog pandemije

U Federaciji Bosne i Hercegovine trenutačno nema pozitivnih slučajeva na korona virus kod migrantske populacije, saopštio je Fahrudin Solak, komandant Federalnog štaba civilne zaštite na konferenciji za novinare u Sarajevu. Solak je dodao kako je u proteklom periodu u gradovima Federacije Bosne i Hercegovine veliki broj migranata sklonjen sa ulica te da su premješteni u kolektivne centre.

„Taj dio rade kantonalne uprave policija i nismo dobili konkretan podatak koliko ih je sklonjeno i u koje prihvatne centre. Primjetno je da ih nema više na ulicama, a tome su prethodile i sve ove mjere koje smo uvodili u Federaciji BiH“, naglasio je Solak.

Solak je dodao i to kako je, generalno, u Federaciji Bosne i Hercegovine podignuta svijest građana o poštivanju svih donesenih naredbi.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine kazao je kako je, do sada, u ovom bosanskohercegovačkom entitetu testirano 1.308 građana, od čega je njih 182 pozitivno. Od devet smrtnih slučejeva, šest je bilo iznad 65 godina, dok su tri bila u dobi između 45 i 54 godine, kazao je Čerkez.

Čerkez je još jednom ponovio kako Federacija Bosne i Hercegovine u ovom trenutku raspolaže 23.000 testova, te da se očekuje i dostava novih 150.000 testova.

Prema posljednjim podacima u BiH je zaraženo 408 slučajeva od korona virusa, od čega je 12 ljudi umrlo.

XS
SM
MD
LG