Dostupni linkovi

U Srbiji još sedam preminulih i 115 novih slučajeva virusa


Beograd
Beograd

U Srbiji je od posledica zaraze korona virusom preminulo još sedam osoba, čime se ukupan broj umrlih popeo na 23.

Do 15 časova 31. marta registrovano je 115 novoobolelih i sada je u Srbiji 900 slučajeva obolelih od COVID-19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 477 osobe od kojih je 115 pozitivno i 362 negativno na novi korona virus.

Stevanović: Preti italijanski i španski scenario

Direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović izjavio da je ovo "najgori dan za Srbiju" od početka pandemije, ali da se boji da će "naredni dani biti još gori".

"Ovo je rezultat nepoštovanja mera. Ako nastavimo ovako neodgovorno da se ponašamo prema sebi i prema drugima, nama se zaista bliži scenario Italije i Španije. Olako smo shvatili opasnost od ove bolesti, i dalje se intenzivno družimo, i dalje pokušavamo na bilo koji način da izbegnemo mere samoizolacije i distanciranja koje su neophodne da bismo sprečili širenje ove bolesti. Ako nastavimo tako da se ponašamo, ne postoji zdravstveni sistem koji će uspeti da kompenzuje ovoliki broj obolelih. Imaćemo scenario iz Italije, imaćemo scenario iz Španije i nećemo uspeti da pomognemo našim sugrađanima", rekao je Stevanović.

Obraćanje medijima završio je rečima da "mora da ide i da pomogne svojim kolegama koji su svakog dana pod maskama i skafanderima, dok epidemiolozi moraju da pokušaju da nađu kontakte svih novozaraženih".

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon, koji su prisustvovali konferenciji, nisu se obratili novinarima, a konferencija je završena posle obraćanja Stvenanovića bez novinarskih pitanja zbog, kako je rečeno, drugih obaveza prisutnih.

XS
SM
MD
LG