Dostupni linkovi

Radnik zatvora u Severnoj Mitrovici pozitivan na COVID-19


Zdravstveni radnici u bolnci, ilustracija
Zdravstveni radnici u bolnci, ilustracija

Radnik zatvora u Severnoj Mitrovici srpske nacionalnosti pozitivan je na COVID-19, a još sedmoro njih ima slične simptome, potvrdio je predsednik Kriznog štaba u Severnoj Mitrovici Aleksandar Spirić, koji je i predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica, koja funkcioniše u sistemu Srbije.

Radio Slobodna Evropa saznaje da se radi o medicinskom radniku zatvora u Severnoj Mitrovici, koji ima blažu kliničku sliku.

"Do kraja dana će ih testirati ekipa iz Prištine, pošto je reč o njihovoj zatvorskoj službi", rekao je Spirić i istakao da je situacija na severu Kosova veoma zabrinjavajuća, pre svega u Severnoj Mitrovici.

Svi oboleli se dovode u vezu sa okupljanjem na svadbenom veselju, koje je održano 14. marta, rekao je Spirić. Apelovao je na sve koji su imali bilo kakve kontakte sa ljudima sa svadbe koja je održana 14. marta, da se jave ako imaju neki simptom oboljenja. Naveo je da, ako se građani budu ponašali neodgovorno, u Severnoj Mitrovici će biti stvoreno žarište koje će imati nesagledive posledice.

U Zavodu za javno zdravlje u Severnoj Mitrovici koji funkcioniše u sistemu Srbije, testirano je 25 pacijenata, od kojih se za 10 čekaju nalazi, a dvoje je pozitivno na virus. Analize uzoraka vrše se na Institutu “Torlak” u Beogradu. Zdravstveni sistem u srpskim sredinama na Kosovu funkcioniše u sistemu Srbije i izvan zdravstvenog sistema Kosova.

Dan ranije, iz kosovskog Ministarstva zdravlja su rekli da nemaju mogućnosti da nadgledaju stanje sa korona virusom u srpskim sredinama, zato što nadležne institucije iz tih sredina koje funkcionišu u srpskom sistemu ne obaveštavaju Prištinu o slučajevima pozitivnim na COVID-19.

Dodali su da se u Prištini vrši testiranje za sve građane Kosova koji ispunjavaju uslove za to, a na osnovu protokola (građani koji su došli iz država pogođenih virusom ili koji su bili u kontakt sa potvrđenim ili sumnjivim slučajevima COVID-19). "Institucije Kosova pružaju tretman svim građanima, bez obzira na nacionalnu pripadnost", zaključuju.

XS
SM
MD
LG