Dostupni linkovi

Skok berzi zbog produžetka karantina u SAD, nafta najjeftinija od 2002.


Vrednost akcija na američkim berzama je porasla u ponedeljak, nakon što je predsednik SAD Donald Tramp produžio mere ograničenja kretanja do kraja meseca.

Investitori se nadaju da bi to moglo da obuzda pandemiju što bi, u kombinaciji sa stimulativnim paketom od dve hiljade milijardi dolara koji je prošle sedmice usvojio Kongres SAD, moglo da pomogne ublažavanju dramatičnog ekonomskog pada u proteklih nekoliko sedmica.

"Dobili smo nekakvu izvesnost prošle sedmice nakon usvajanja stimulativnih mera kako bi se pomoglo očuvanje likvidnosti, ali i dalje vlada neizvesnost s obzirom da raste broj zaraženih od korona virusa," kaže Noa Heman (Noah Hamman), izvršni direktor konsultantske kuće "AdvisorShares".

Čak i nakon prošlonedeljnog velikog skoka vrednosti akcija zbog donošenja pomenutih mera, kao i smanjivanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi te upumpavanja svežeg novca na finansijska tržišta, velike kompanije, pre svega u tehnološkom i zdravstvenom sektoru - čijim se akcijama trguje u okviru indeksa S&P 500 -izgubile su sedam hiljada milijardi dolara vrednosti.

U ponedeljak je vrednost ovog indeksa porasla za 2,6, a Dau Džonsa (Dow Jones) oko 2,2 odsto.

"Tržišta će se umiriti u trenutku kada se bude utvrdila dubina i dužina pandemije," ističe Klar Kendal (Clark Kendall), izvršni direktor konsultantske kuće “Kendall Capital” u Merilendu.

“JPMorgan Chase & Co” je saopštio u subotu da očekuje pad američkog bruto društvenog proizvoda (BDP) od 10 odsto u prvom kvartalu, a 25 procenata u drugom.

Istovremeno, cena nafte je pala na ispod 20 dolara za barel, što je nanjiži nivo u poslednjih 18 godina.

Predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, razgovarali su u ponedeljak telefonom, između ostalog i o merama za stabilizovanje tržišta nafte, koje je poremećeno sporom Rusije i Saudijske Arabije. Rijad je odlučio da maksimalno poveća proizvodnju nakon što Moskva nije pristala na ograničenje isporuka na tržište u cilju podsticanja rasta cena.

Povećanje proizvodnje u kombinaciji sa padom tražnje zbog pandemije korona virusa, dovelo je do dramatičnog pada cene ovog energenta, što pogađa američke kompanije koje eksploatišu naftu iz škriljaca, jer su im troškovi viši nego saudijskih i ruskih firmi.

Tramp je nazvao ovaj rat cena “suludim” i zatražio razgovore u cilju smirivanja tržišta, sa čim se Putin složio.

XS
SM
MD
LG